ÜRO: rünnak Mosuli vabastamiseks tähistab IS-i kalifaadi lõpu algust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO eriesindaja Iraagis Jan Kubis
ÜRO eriesindaja Iraagis Jan Kubis Foto: AFP / Scanpix

Sõjaline operatsioon Iraagi suuruselt teise linna Mosuli vabastamiseks tähistab äärmusrühmituse Islamiriik (IS) niinimetatud kalifaadi lõpu algust Iraagis, ütles ÜRO erisaadik selles riigis Jan Kubis kolmapäeval ÜRO Julgeolekunõukogu liikmetele.

Kubis ütles, et Iraagi julgeolekujõudude, kurdi pešmergavõitlejate ja teiste liitlaste jõupingutused linna vabastamiseks on andmas tulemusi.

"See vabastusoperatsioon tähistab niinimetatud "Daeshi kalifaadi" lõpu algust Iraagis," ütles Kubis, kasutades IS-i araabiakeelset nime.

Kubise sõnul on ta saanud usaldusväärset infot, et IS-i džihadistid sunnivad kümneid tuhandeid tsiviilisikuid Mosulis ümber paiknema, et kasutada neid inimkilpidena.

ÜRO erisaadik hoiatas, et leppimine ja usalduse taastamine valitsuse vastu on hädavajalikud, kui tahetakse, et võidud IS-i vastu jäävad püsima.

"Leppimine nii kogukonna kui riigi tasandil on tee muutmaks sõjalised võidud ISIL-i vastu püsivaks, muutmaks Iraak tõeliselt rahumeelseks ja ühtseks," sõnas Kubis, kasutades rühmituse teist nimekuju.

Kubis ütles, et Mosuli vabastamise operatsiooni käigus on kodudest lahkunud umbes 35 000 inimest, neist umbes 20 000 on paigutatud ÜRO ja tema humanitaarpartnerite rajatud laagritesse, ülejäänud on leidnud peavarju mitmes kogukonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles