Meedia nimetas Merkeli partei valimiskaotust poliitiliseks tsunamiks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksamaa kantsleri Angela Merkeli juhitavad kristlikud demokraadid kaotasid eile Hamburgis toimunud kohalikud valimised selgelt opositsioonile.

Esialgsete andmete kohaselt kogusid kristlikud demokraadid (CDU/CSU) omaette liidumaa moodustavas Hamburgis 22 protsenti häältest, opositsioonilisi sotsiaaldemokraate (SPD) toetas 48 protsenti valijaist, mis on SPD parim tulemus kohalikel valimistel alates 1998. aastast, kirjutas spiegel.de.

Valimistulemused võivad mõjutada kogu riigi poliitikat ning nõrgestada kantsleri positsioone üleriigilisel tasandil. Kaotus tähendab, et CDU/CSU kaotab Saksamaa parlamendi ülemkojas veel kolm kohta, teatas BBC. Sellega muutub aga märgatavalt keerulisemaks suurte majanduspoliitiliste eesmärkide elluviimine.

Hamburgi uueks linnapeaks peaks saama sotsiaaldemokraat Olaf Scholz, kes asub senise meeri Christoph Ahlhausi asemele. Viimane ütles valimisi kommenteerides, et tegemist oli piinarikka päevaga.

Sel aastal toimuvad kohalikud valimised veel kuuel liidumaal, neist olulisim leiab aset 27. märtsil Baden-Württembergis, mida tuntakse CDU kantsina, kuid kus kristlike demokraatide toetus on viimastel aastatel langenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles