Bahovski: diktaatoritega äri ajamise mudel ei tööta

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa juht Muammar Gaddafi (paremal) 2007. aastal Pariisis kohtumas Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozyga.
Liibüa juht Muammar Gaddafi (paremal) 2007. aastal Pariisis kohtumas Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozyga. Foto: SCANPIX

Välispoliitikaekspert ja Euroopa Komisjoni Eesti esinduse töötaja Erkki Bahovski rõhutas, et Araabia maades järjepanu puhkevad revolutsioonid peaksid õpetama lääneriikidele eelkõige seda, et diktaatoritega äri ajamise mudel ei tööta.

«Euroopa Liidu liikmesriikide poliitika Liibüa ja Lähis-Ida riikide suhtes on olnud kaunis erinev,» rõhutas Bahovski ETV saates «Välisilm».

«Loomulikult vaadatakse üle kõik tehingud, saadakse aru, et väga hästi see mudel ei toimi, et teeme diktaatoritega businessi, see ei tööta, see peaks olema praegu põhiline õppetund,» toonitas Bahovski.

«Tundub nii, et Saudi Araabia on võtmeküsimus, kui seal peaks puhkema midagi sarnast, siis nafta hind lendab lakke, ja siis tõesti Venemaa võidab sellest ja meie kaotame, sest bensiiniliitri hind tõuseb väga kõrgeks,» nentis Bahovski.

«Ka Venemaa ise hääletas Liibüa sanktsioonide poolt, sest ka Vene huvi on, et rahutused võimalikult kiiresti lõppeksid,» meenutas ekspert.

Rääkides võimalikest põgenikevoolust Euroopasse toonitas Bahovski, et põgenike vastuvõtmine on Eesti enda otsustada, see pole automaane mehhanism.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles