Liibüa võttis raha Šveitsi pankadest välja

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Motassim Bilal Gaddafi ehk Hannibal Gaddafi on Liibüa ja Šveitsi tülli ajanud.
Motassim Bilal Gaddafi ehk Hannibal Gaddafi on Liibüa ja Šveitsi tülli ajanud. Foto: Morten Juhl / BT / SCANPIX/Code 91003

Liibüa liidri Muammar al-Gaddafi poja juulikuine vahistamine Šveitsis ärritas Liibüa võime niivõrd, et riik võttis Šveitsi pankadest kogu raha välja.

«Liibüa on kõik oma hoiused Šveitsi pankadest teistesse Euroopa pankadesse üle viinud,» kinnitas Liibüa keskpanga juht Farhat Qadara uudisteagentuurile AP. Liibüal oli Šveitsi pankades hinnanguliselt seitse miljardit dollarit (80 miljardit Eesti krooni).

Kontode sulgemise kõrval on riik lubanud peatada  ka majanduskoostöö ja Šveitsi naftatarned, vahendas BBC News Liibüa uudisteagentuuri Jana teadet.

Liibüa naftafirma Tamoili esindaja kinnitusel moodustavad nende kütusetarned kogu Šveitsi kütuseturust 20 protsenti. Lisaks on ettevõttel riigis üle 300 tankla.

Liibüa revolutsioonilise juhi al-Gaddafi poeg Hannibal Gaddafi sattus sekeldustesse, kui ta väidetavalt lõi Šveitsi luksushotellis Tuneesia ja Maroko päritolu teenindajaid, kes esitasid Gaddafile ja ta naisele süüdistuse kehavigastuste tekitamises ning ähvardamises.

Hannibal Gaddafi viibis oma last ootava abikaasa Alinega vahi all kaks päeva, kuid vabastati seejärel 500 000 frangi suuruse kautsjoni vastu, mis neile hiljem tagastati, sest hotellitöötajad loobusid süüdistusest.

Abielupaar eitas toimunut ning nõuab riigilt nüüd ametlikku vabandust.

Liibüas tekitas intsident aga paksu verd, sest riik sulges Šveitsi ettevõtete esindusi, peatas naftatarned ning vahistas ajutiselt kaks Šveitsi kodanikku, keda süüdistati sissesõidureeglite rikkumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles