Galerii: Rumeenias kestavad hiiglaslikud valitsuse vastased meeleavaldused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei teatel oli eile Rumeenias tänavatele kogunenud umbes 250 000 inimest, kes avaldasid meelt peaministri otsuse üle dekriminaliseerida võimu kuritarvitamine, vahendab Radio Free Europe/Radio Liberty.

Eile toimusid Rumeenias kolmandat päeva meeleavaldused peaminister Sorin Grindeanu seaduse vastu, mis dekriminaliseerib võimu kuritarvitamise.

Hoolimata suurimatest protestidest 1989. aastast saati, keeldub valitsus 31. jaanuaril kehtestatud seaduse tühistamisest.

Korrakaitsjate hinnangul oli kahel viimasel õhtul üle riigi tänavatele kogunenud umbes 250 000 inimest, neist 80 000 protestisid riigi pealinna Bukaresti suurimal väljakul parlamendihoone ees.

Poliitiline samm on viinud riigi kriisi lävele. President Klaus Iohannis on esitanud konstitutsioonikohtule avalduse, milles ütleb, et eelnõu on vastuolus põhiseadusega ja kahjustab korruptsioonivastast võitlust.

Seadus võimaldab ametnikel, kes on olnud seotud pistise andmisega kas pereliikmetele või alla 200 000 lei (47 500 eurot) väärtuses vältida vanglakaristust.

«Korruptsioonivastast võitlust tuleb edendada, mitte olematuks muuta,» sõnas Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, kes hoiatas Rumeeniat progressi ja Euroopa Liidu standardite teelt tagasi langemast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles