Jaapani võimud ei tea, milline olukord valitseb 4. reaktoris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16. märtsil tehtud satelliitfotol näeb maavärina ja tsunami tekitatud kahjustusi Fukushima tuumajaamas.
16. märtsil tehtud satelliitfotol näeb maavärina ja tsunami tekitatud kahjustusi Fukushima tuumajaamas. Foto: SCANPIX

Seoses pideva kriitikaga, et Jaapani valitsus ei edasta piisavalt täpset infot Fukushima tuumajaamas toimuva kohta, teatas valitsuse pressiesindaja Yukio Edano, et võimud ei hoia infot tegeliku olukorra kohta saladuses.

«Informatsiooni, mille kogume Jaapani poolelt, anname loomulikult edasi võimudele USAs. Kuid selle informatsiooni edastamisel tekib ajaline viivitus. Taoline juhus puudutas eriti neljandat reaktorit. Kuid oleme kuulnud, et olukord kolmanda reaktori jahutusbasseinis on olulisem ja seega puistatakse vett esimesena sinna. Samuti keskendume neljanda reaktori jahutusbasseini olukorrale, kuid me pole jõudnud kindlale järeldusele, mis olukord seal valitseb,» selgitas Edano, vahendab BBC.

Jaapani tuumaohutusagentuur lisas mõned tunnid hiljem, et ei saa kinnitada, et Fukushima esimese tuumajaama neljanda reaktori kasutatud kütusevardad üldse veega kaetud on, mis tõstab omakorda riski kütusevarraste sulamiseks, vahendab Süddeutsche Zeitung.

Hiina nõudis seepeale Jaapanilt, et viimane jagaks maailmale kiirelt ja täpselt infot radiatsiooniohu kohta.

Samal ajal on USA saatkond teatanud, et pakub alates tänasest oma kodanikele lennutransporti Aasia turvalisematesse paikadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles