Serbia seadusandjad valisid ametisse esimese naispeaministri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbian flags wave in front of the Serbian Parliament building in Belgrade, Serbia, Friday, Dec. 26, 2014. Serbia will be next chairmanship of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) in 2015. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Serbian flags wave in front of the Serbian Parliament building in Belgrade, Serbia, Friday, Dec. 26, 2014. Serbia will be next chairmanship of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) in 2015. (AP Photo/Darko Vojinovic) Foto: DARKO VOJINOVIC/AP

Konservatiivse Serbia seadusandjad tegid neljapäeval ajalugu, valides riigile esimese naispeaministri, kes ühtlasi on avalikult lesbi.

Parlament kinnitas 41-aastase Ana Brnabići valitsuse ametisse häältega 157-55.

USA-s õppinud poliitiku pakkus kahe nädala eest uueks peaministriks mõjuvõimas president Aleksandar Vučić. Brnabići vastu on radikaalsed rahvuslased, kes ei kiida heaks tema seksuaalset sättumust.

Vučići sammus nähakse katset rahustada lääneriike, kelle hinnangul on Serbia liiga lähedane Venemaale, seda hoolimata Belgradi deklareeritud soovist ühineda Euroopa Liiduga.

Brnabići sõnul on Serbia EL-iga liitumine riigi prioriteediks, kuid häid suhteid tahetakse säilitada ka Venemaaga. Tema valitsuses on mitmeid avalikult läänevastaseid ministreid.

Riigi de facto liidriks jääb ilmselt endine peaminister Vučić.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles