Malta seadustab samasooliste abielud (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geipaar World Pride paraadil Madridis.
Geipaar World Pride paraadil Madridis. Foto: OSCAR DEL POZO/AFP/Scanpix

Peamiselt rooma-katoliku usku Malta on valmis seadustama samasooliste paaride abielu, vahendab ABC News. 

Katoliku kirik on olnud seadusemuudatuse vastu, aga valimised võitnud Malta Tööpartei tahab sellest teha uue ametiaja esimese seaduse. Eelnõud toetavad ka mõlemad opositsiooniparteid. Ainuke küsimus enne tänast hääletust on, kas keegi hääletab ka eelnõu vastu.

Samasooliste abielu lubamine on tõestus Malta muutumisest. Varasemalt oli tegu konservatiivse saarega, kus 2011. aastani oli keelatud isegi abielu lahutamine. Kuigi abort on endiselt keelatud, siis 2014. aastal said samasoolised paarid õiguse lapsendamiseks.

Piiskop Charles Scicluna on olnud samasooliste abiellumise vastu ja väljendanud kiriku pikaaegset arvamust, et abielu peaks olema sõlmitud mehe ja naise vahel.

Peaminister Joseph Muscati sõnul oleks erinevad seadused gei- ja heteroabielude osas «diskrimineerivad». Uue seaduse järel ei kutsuda abielu osapooli enam meheks ja naiseks, nüüdsest hakatakse neid nimetama lihtsalt abikaasadeks.

Samuti tahetakse kaotada «isa» ja «ema» mõisted ja nende asemele tuleb termin «vanemad». Lapsed saanud lesbipaaride puhul hakatakse vanematel vahet tegema terminite abil «isik, kes sünnitas» ja «teine vanem». Samuti kaob ära mõiste «neiupõlvenimi» ja selle asendab termin «perekonnanimi sündides».

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles