Venezuela opositsioon korraldab neljapäeval 24-tunnise üldstreigi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela trikoloori kandev mees leinab meeleavaldustel tapetud tudengit.
Venezuela trikoloori kandev mees leinab meeleavaldustel tapetud tudengit. Foto: Ariana Cubillos/AP/Scanpix

Venezuela opositsioon kutsus korraldama neljapäeval 24-tunnist üleriigilist streiki, et survestada president Nicolás Madurot loobuma uue põhiseaduse koostamise plaanist.

Üldstreigi ja massimeeleavalduse plaanist teatas esmaspäeval opositsiooni üks juhte Freddy Guevara.

Paremtsentristlik opositsioon püüab jätkata sotsialistliku valitsuse survestamist pärast pühapäevast sümboolset referendumit, millel osalenud 7 186 170 inimest lükkasid tagasi Maduro plaani valida assamblee, mis asuks poliitilist süsteemi ümber kujundama.

Venezuelat räsivad mitmendat aastat majanduskriis ja poliitiline vastasseis, mis on süvenenud alates aprillist, kui opositsioon hakkas korraldama igapäevaseid valitsusvastaseid meeleavaldusi.

Rohkem kui 100 päeva kestnud opositsiooni protestidel on surma saanud vähemalt 93 ja kannatada 1500 inimest.

Maduro on suure siseriikliku ja rahvusvahelise surve all kuulutada välja ennetähtaegsed valimised. Opositsioon, kelle kontrolli all on alates 2016. aasta jaanuarist parlament, süüdistab Madurot võimu külge klammerdumises keset riiki laastavat majanduskriisi, mis on kaasa toonud toidu- ja raviminappuse.

Maduro on rahva hulgas äärmiselt ebapopulaarne, tema valitsemist kritiseerib küsitluste põhjal 80 protsenti elanikkonnast, kuid presidendi taga on osa vastest elanikest ja mis kõige tähtsam - sõjavägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles