Põhja-Korea vannub kehtestatud sanktsioonide eest USA-le kättemaksu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Liider Kim Jong-un sõjaväeparaadil
Põhja-Liider Kim Jong-un sõjaväeparaadil Foto: KCNA KCNA/REUTERS/sCANPIX

Põhja-Korea süüdistab USAd Korea poolsaare olukorra tuumasõja piirile viimises peale seda, kui ÜRO kiitis ühehäälselt heaks uued Pyongyangile kehtestatud sanktsioonid, vahendab CNN. 

Põhja-Korea välisminister Ri Yong Ho
Põhja-Korea välisminister Ri Yong Ho Foto: DONDI TAWATAO/REUTERS/Scanpix

Sanktsioonide eesmärgiks on muuta Põhja-Koreale tulu teenimine rahvusvaheliselt keerulisemaks. Nad keskenduvad Põhja-Korea põhilistele ekspordiallikatele – kaasa arvatud süsi, raud ja mereannid. Lisaks sihitakse nendega ka osasid Põja-Korea panku ja muid välismaiseid tuluallikaid nagu osalused välisettevõtetes.

Põhja-Korea mõistis aga sanktsioonid sügavalt hukka ja teatas riigitelevisioonis KCNA, et tegu on nende riigi suveräänsuse andestamatu piiramisega.

Kagu-Aasia Maade Assotsiatsiooni (inglise keeles Association of Southeast Asian Nations, ASEAN) tippkohtumisel eile sõna võttes, süüdistas Põhja-Korea välisminister Ri Yong Ho Korea poolsaare olukorras Ühendriike. Ta lisas, et Pyongyangil on USA agressiooni tõttu täielik õigus omada tuumarelvi ja kaugmaarakette, sest see on oluline riigi julgeoleku tagamiseks.

«Me ei too mitte mingil juhul tuumarelvi ja rakette läbirääkimistelauale,» ütles Ri ja lisas, et juhul, kui Ühendriigid peaksid nende vastu sõjalist jõudu kasutama, saavad nad karmi õpetunni osaliseks.

«Sunnime USAd karmi hinda maksma meie riigi ja rahva vastu sooritatud kuritegude eest,» edastati ka KCNAs.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles