ÜRO ootab Tailt ja Kambodžalt lepitust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodža sõdurid vaidlusaluse piiriala lähedal.
Kambodža sõdurid vaidlusaluse piiriala lähedal. Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni hinnangul peaksid Kambodža ja Tai välja kuulutama relvarahu, kuid lahingud piirialal jätkuvad juba kolmandat päeva.

Maailmaorganisatsiooni juhi sõnul ei saa piiritüli lahendada sõjaliselt ja mõlemad pooled peavad olema valmis tõsiseks dialoogiks. Riigid pole aga aastakümneid jõudnud kokkuleppele, kellele kuulub Preah Viheari pühakoda ümbritsev maalapp, teatas BBC.

Vaidlus kahe riigi vahel jätkub vaatamata asjaolule, et UNESCO kultuurimälestiste nimekirja kantud templi kuulumist Kambodžale on kinnitanud 1962. aastal ka Haagi Rahvusvaheline Kohus. Tänaseni pole aga kumbki riik taganenud nõudmistest 4,6-ruutkilomeetrisele maalapile, mis ümbritseb 525-meetrise kaljunuki otsa püstitatud templit.

Piirialal reedel puhkenud lahingutes on saanud surma vähemalt neli Tai ja kuus Kambodža sõdurit, tuhanded inimesed on lahingute tõttu kodudest põgenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles