21 USA osariiki teatasid Vene häkkerite rünnakutest valimissüsteemidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkeli, Donald Trumpi, Francois Hollande`i ja Vladimir Putini matrjoškad.
Angela Merkeli, Donald Trumpi, Francois Hollande`i ja Vladimir Putini matrjoškad. Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/SCANPIX

Ameerika Ühendriikide valitsus teatas eile, et 21 osariiki tuvastasid eelmise aasta presidendivalimiste ajal Vene häkkerite rünnakud oma valimissüsteemidele, vahendab RFE/RL.

Niinimetatud kaaluosariigid Wisconsin, Ohio, Colorado ja Minnesota, kus demokraatliku partei kandidaat Hillary Clinton kaotas mõnel juhul vabariiklaste kandidaadile Donald Trumpile vaid paari tuhande häälega, teatasid Vene häkkerite küberrünnakutest oma valimissüsteemidele.

Associated Pressi sõnul teatasid rünnakutest ka Florida, Pennsylvania ja Virginia osariigid, mida loetakse samuti valimistel oma tasavägisuse tõttu otsustavateks osariikideks.

Lisaks sattusid Vene rünnakute alla ka Alabama ja Washingtoni osariigid, kus kahe edukaima kandidaadi toetus ei olnud tasavägine.

Osariikide ja riikliku valitsuse sõnul ei suutnud küberkurjategijad ühelgi juhul läbistada hääletussüsteemi turvaseina ega omandada valijate kohta tundlikku informatsiooni. Seega ei avaldanud rünnakud valimistulemusele otsest mõju.

«Pole mingeid tõendeid, et venelased oleksid muutnud kasvõi üht häält või üht registreeringut,» sõnas USA riigivalimiskomisjoni president Judd Choate.

Venemaa on eitanud katseid USA valimisi mõjutada. Välisminister Sergei Lavrov teatas eile, et keegi ei ole näidanud selle kohta ühtegi vettpidavat tõendit.

USA julgeolekuametid ei avalikustanud, kes küberrünnakute taga täpsemalt olid, kuid Wisconsini valimiskomisjoni administraatori Michael Haasi sõnul teavitati osariike eraviisiliselt, et tegemist oli Vene valitsuse heaks töötavate jõududega.

Haasi sõnul üritas Vene valitsus leida hääletussüsteemides turvaauke, et pääseda ligi valijate registreerimise andmebaasidele. See pahalastel aga ei õnnestunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles