USA, Jaapan, Lõuna-Korea: Põhja-Korea kätkeb tõsist ohtu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
North Korean leader Kim Jong Un.
North Korean leader Kim Jong Un. Foto: KCNA/Reuters

Põhja-Korea relvastusprogrammid kätkevad «enneolematut ja tõsist ohtu» USA-le, Lõuna-Koreale ja Jaapanile, hoiatasid kolme riigi kaitseministrid teisipäeval.

USA kaitseminister James Mattis ja tema Aasia kolleegid lubasid Filipiinidel kõnelusi pidades suurendada diplomaatilist survet Pyongyangile ja edendada omavahelist sõjalist koostööd.

«Kolm ministrit mõistsid kõige karmimalt hukka Põhja-Korea jätkuva provokatiivse tegevuse,» ütlesid Mattis, Jaapani kaitseminister Itsunori Onodera ja Lõuna-Korea kaitseminister Song Young-moo ühisavalduses.

«Ministrid kutsusid Põhja-Koread loobuma oma ebaseaduslikust tuuma- ja ballistiliste rakettide programmist täielikult, tõestatavalt ja pöördumatult,» lisati avalduses.

Liitlased lubasid ka jõustada ÜRO sanktsioone Põhja-Korea suhtes ja laiendada infovahetust.

Olukord Korea poolsaarel on olnud pingeline juba mitu kuud seoses Põhja-Korea kuuenda tuumakatsetuse ja mandritevaheliste ballistiliste rakettide tulistamisega.

Mattis on Aasias ringsõidul, mille raames ta külastab ka Souli. Ta teeb seda enne USA presidendi Donald Trumpi visiiti Lõuna-Koreasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles