Kataloonia liider otsustas taaskord mitte otsustada

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siin pidi pöördumisega esinema Carles Puigdemont.
Siin pidi pöördumisega esinema Carles Puigdemont. Foto: JUAN MEDINA/REUTERS/Scanpix

Kataloonia president Carles Puigdemont pidi täna kell 14.30 esinema avaldusega, milles pidanuks selguma, kas Kataloonia lubab erakorralisi valimisi või liigub iseseisvuse välja kuulutamisega edasi. Puidgemont otsustas mitte kumbagi teha.

Täna kell 14.30 pidi Puigdemont esinema avaldusega, et teatada kas Kataloonia jätkab iseseisvusplaanidega.

Sel juhul oleks Hispaania peaminister Mariano Rajoy andnud käiku põhiseaduse artikli 155, millega Kataloonia valitsus tagandada ja kuue kuu jooksul erakorralised valimised välja kuulutada.

Teine – ja paljude arvates realistlikum – võimalus oleks olnud see, et Puigdemont lubab korraldada Kataloonias 20. detsembril uued valimised.

Paraku ei selgunud kumbagi. Pärast avalduse tunni võrra edasi lükkamist teatas Kataloonia valitsus, et president peatas ajutiselt kõnega esinemise.

Seni pole selge, mis on edasilükkamise põhjus või kas Puigdemont kavatseb millalgi sellega jätkata.

Puigdemont on sattunud mõlemalt poolt tugeva surve alla. Hispaania valitsus ootab juba kaks nädalat Puigdemonti otsust Kataloonia iseseisvuse osas, et edasise tegevuskava üle otsustada.

Teisalt survestavad Puigdemonti aga eraldumismeelsed parlamendisaadikud ning tuhanded meeleavaldajad, kes on Barcelona kesklinna Puigdemonti kõnet kuulama kogunenud.

Iseseisvuse toetajad Barcelonas. /AP Photo/Emilio Morenatti/Scanpix.
Iseseisvuse toetajad Barcelonas. /AP Photo/Emilio Morenatti/Scanpix. Foto: EMILIO MORENATTI/AP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles