Suurbritannia nõuab ÜRO-s Süüriale sariinirünnakuga seoses sanktsioone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti suursaadik ÜRO-s Matthew Rycroft.
Briti suursaadik ÜRO-s Matthew Rycroft. Foto: Xinhua/Scanpix

Suurbritannia kutsus ÜRO Julgeolekunõukogu üles kehtestama sanktsioone Süüria vastu pärast seda, kui ÜRO-juhitav uurimine leidis valitsusväed olevat süüdi sariinirünnaku eest Khan Sheikhunis.

ÜRO ja Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) ühisraportis on öeldud, et Süüria lennuvägi heitis 4. aprillil opositsiooni valduses olevale linnale pommi, millest eraldunud närvigaas tappis enam kui 80 inimest.

"Jõuline rahvusvaheline vastus Khan Sheikhuni rünnaku eest vastutavaile on praegu väga tähtis," ütles reedel Briti saadik Matthew Rycroft. "Nüüd peab julgeolekunõukogu nende leidude alusel tegutsema ja tagama õigluse."

Britid peavad praegu läbirääkimisi Ühendriikidega resolutsioonikavandi osas, mis Süüriale sanktsioonid kehtestaks, lisas suursaadik.

Selle meetmele aga paneb suure tõenäosusega veto president Bashar al-Assadi liitlane Venemaa.

Moskva on juba kritiseerinud raportit, väites, et see on täis vastuolusid ja kinnitamata tõendeid.

Briti välisminister Boris Johnson omakorda süüdistas Venemaad katsetes takistada tõe päevavalgele toomist. Ta ütles, et Venemaal tuleks lõpetada liitlase süütegude kinnimätsimine ja täita lubadus tagada, et keemiarelvi enam kunagi ei kasutata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles