Saksa parempopulistid näevad oma partei mõju kasvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Gauland, erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) parlamendifraktsiooni juht.
Alexander Gauland, erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) parlamendifraktsiooni juht. Foto: AP / Scanpix

Saksa parempopulistlik erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) näeb kantsler Angela Merkeli raskustes uut valitsust moodustada tõestust enda mõju kasvust, ütles kõrge parteiametnik laupäeval.

AfD parlamendifratsiooni liider Alexander Gauland ütles intervjuus, et praegune segadus näitab, et nelja aasta eest asutatud AfD saavutas septembris peetud üldvalimistel oma peamise eesmärgi.

"Merkeli jaoks on see praegu allamäge minek ja see on osaliselt meie saavutus," ütles Gauland Potsdamis. "Tema aeg on täis - me tahame, et ta poliitiliselt areenilt lahkuks."

AfD tegi kampaaniat hüüdlause all "Merkel peab lahkuma", kritiseerides tema otsust lubada alates 2015. aastast Saksamaale rohkem kui miljon peamiselt moslemitest asüülitaotlejat.

Erakond kogus ligi 13 protsenti häältest, võites peavooluparteidelt miljoneid hääli ning jõudes esmakordselt föderaalparlamenti.

Kuigi Merkel võitis neljanda ametiaja, ei ole ta suutnud kokku panna valitsuskoalitsiooni. Tegemist on enneolematu ummikseisuga Saksamaa sõjajärgses poliitikas.

Kuigi arvamusuuringud näitavad, et ummikseis ja uute valimiste korraldamine võib anda AfD-le veelgi parema tulemuse, oli Gauland prognooside tegemisel ettevaatlik.

"See ei ole meie asi kutsuda üles uutele valimistele ja me ei palu neid, kuid me oleme nendeks valmis," sõnas ta.

Küsitlused näitavad, et Merkeli konservatiivne blokk CDU/CSU ja selle peamine rivaal Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) kaotavad veelgi toetajaskonda, kui Saksamaal peaksid tulema uued valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles