Norra politsei paljastas seksiskandaali Lapimaal (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tysfjordi kogukonna keskus Norra põhjaosas.
Tysfjordi kogukonna keskus Norra põhjaosas. Foto: TORE MEEK/AFP/Scanpix

Norra politsei teatas täna, et nad avastasid Lapimaa väikeses kogukonnas 151 väidetavat seksuaalset rünnakut, millest palju on toime pandud laste vastu ja kümneid vägistamisi, vahendab AFP. 

Ametivõimude sõnul esitati süüdistus kümnele inimesele, kuid kahtlusaluste arv võib tõusta.

Juurdlus algatati pärast seda, kui Norra väljaanne Verdens Gang (VG) avaldas 11 mehe ja naise väited, et neid rünnati polaarjoone lähedal asuvas vähem kui 2000 elanikuga Tysfjordis.

Politseiraportis seisab, et suur osa juurdlustest -  sealhulgas 43 vägistamisjuhtumist – tühistati nende aegumise tõttu. Mõned neist pärinevad 1953. aastast.

Raportis tuvastati 82 ohvrit, kelle vanus jäi nelja ja 75 eluaasta vahele ning 92 kahtlusalust. Enamus neist kuulus saami põlisrahvaste sekka. Lisaks olid mitmed neist konservatiivse luterliku liikumise Laestadianismi järgijad.

«Politseil pole mingit põhjust arvata, et rünnakuid ajendas asjaosaliste päritolu või usulised veendumused,» ütles politseiametnik Tone Vangen. Samas rõhutas ta, et kogukonna teatud mehhanismid muutsin juhtumite ilmsikstuleku keeruliseks.

Vangen lisas, et osad kahtlusalused pöördusid patu lunastamiseks religiooni, mitte ametivõimude poole. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles