Ministrite kaasade korruptsiooniskandaalid laiast maailmast

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benazir Bhutto.
Benazir Bhutto. Foto: Personalities/Scanpix

Seoses majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni rahapesus kahtlustatava elukaaslase Teet Soormi kinnipidamisega võtame luubi alla sarnased juhtumid mujalt maailmast.

Tessa Jowell ja David Mills, Suurbritannia

2006. aastal lahvatas korruptsiooniskandaal toonase Suurbritannia kultuuriministri Tessa Jowelli ja tema advokaadist abikaasa David Millsi ümber, kes sattus Itaalia võimude huviorbiiti seoses Silvio Berlusconilt kokku 340 000 naelsterlingi suuruse altkäemaksu saamisega.

Millsile esitati süüdistus rahapesus ja väidetavas maksupettuses, kuid pärast korduvat edasikaebamist otsustas Itaalia apellatsioonikohus lõpuks, et Mills on süüdistuse aegumistähtaja möödumise tõttu süütu.

Skandaali ilmsikstulemise järel Jowell ja Mills lahutasid, kuid kultuuriminister andis mõista, et ei kahtle Millsi süütuses. Peaminister Tony Blair kinnitas, et Jowellil ei ole süüasjas osalust.

Benazir Bhutto ja Asif Ali Zardari, Pakistan

Pakistani endist peaministrit Benazir Bhuttot ja tema abikaasat Asif Ali Zardari kahtlustati Šveitsi pankade kaudu toimunud rahapesus. Väidetavalt omas perekond mitmeid pangakontosid, mis olid seotud nende Šveitsi advokaadiga.

1990. aastal tagandati Bhutto valitsus luureametite segasel osalusel, pärast mida ta asus tegutsema opositsioonijuhina. Bhutto on väitnud, et kõik süüdistused olid poliitiliselt motiveeritud. Ehkki Zardarit konkreetses juhtumis süüdi ei mõistetud, veetis ta siiski sarnaste korruptsioonisüüdistuste alusel kaheksa aastat vangis.

Elisabeth Kopp ja Hans Kopp, Šveits

Šveitsi justiitsministrina teeninud Elisabeth Kopp astus 1988. aastal ministrikohalt tagasi, kuna tunnistas, et oli nõustanud oma abikaasat korruptsioonijuhtumis.

Nädal enne Zürichis baseeruva Liibanoni firma Shakarchi Trading Company rahapesuskandaali ilmsikstulekut soovitas Kopp oma abikaasal firma asepresidendi kohalt taanduda.

Nädal varem Šveitsi asepresidendiks valitud Kopp teatas küll, et ei ole rahapesuga kuidagi seotud, kuid taandub ametist väljakannatamatu avaliku surve tõttu. Enne skandaali ilmsikstulemist oli Kopp valitud Šveitsi kõige populaarsemaks valitsusliikmeks.

Janna Bullock ja Aleksei Kuznetsov, Venemaa

Sel aastal alustas Moskva kohus juurdlust New Yorgi kinnisvaraarendaja ja endise Guggenheimi muuseumi juhatuse liikme Janna Bullocki osas. Väidetavad väärteod olid pandud toime ajal, mil tema endine abikaasa Aleksei Kuznetsov töötas Moskva oblasti rahandusministrina.

Bullockit süüdistatakse sadade miljonite dollarite riigi raha varastamises, et toetada oma priiskavat elustiili.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles