Mattis: Venemaa ei pea USA relvatarneid Ukrainasse kartma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis.
USA kaitseminister James Mattis. Foto: Susan Walsh/AP/scanpix

USA kaitseminister James Mattis sõnas, et kaitseotstarbel Ukrainale tarnitavad relvad ei ole mõeldud Venemaad ohustama ning USA sõjaväelaste roll ja hulk Ukrainas ei muutu.

«Kuniks keegi ei soovi Ukrainat vallutada, ei ole sel loodetavasti mingit suuremat mõju. Need on kaitserelvad,» lausus Mattis eile esimeses avalduses pärast seda, kui USA teatas möödunud nädalal otsusest aidata Ukraina kaitsevõimekust suurendada.

Moskva on öelnud, et sellega mindi üle piiri ja otsus lükkab Ukrainat uue verevalamise suunas.

USA ei ole täpsustanud tarnitavate relvade spetsiifikat, kuid riigi meedia andemetel võib nende hulgas olla ka Javelini tankitõrjerakette.

Kaitseminister kinnitas, et relvade tarnimine ei tähenda, et USA-l oleks soov oma kohalolekut suurendada.

«Meil on (Ukrainas) teatud hulk instruktoreid, kes aitavad (Ukraina) relvajõududel valmistuda NATO standardite järgi. Ameerika sõjaväelaste roll jääb endiseks,» ütles ta ajakirjanikele.

«Mingeid plaane nende (USA sõjaväelaste) arvu suurendamiseks ei ole,» rõhutas ta.

USA sõjaväeinstruktorite arv võib tõusta ainult siis, kui suureneb nende Ukraina sõjaväelaste arv, keda tuleb välja õpetada. «Ma ei usu, et meie arvukus oleks suurenenud kuue kuu jooksul. Selliseid plaane ei ole ka praegu.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles