Häkkerid ilmutavad Leedu kohta kummalisi libauudiseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu kaitseminister Raimundas Karoblis.
Leedu kaitseminister Raimundas Karoblis. Foto: Julius Kalinskas/Scanpix

Majandussanktsioonid Mongooliale, ajakirjaniku ahistamine ja väide, et Leedu kaitseminister on gei – sellised kummalised uudised ilmusid eile nii Leedu kui ka välismeediasse.

Välismaistesse uudisteportaalidesse ilmus uudis, justkui oleks Leedu kehtestanud Mongooliale majandussanktsioonid pärast Mongoolia presidendi avaldust Nõukogude okupatsioonist.

Leedu diplomaadid nimetasid seda väärteavet teadlikuks provokatsiooniks.

«See on tõele mitte vastav teave, mille eesmärk on kaks riiki tülli ajada ning Leedu rahvusvaheliselt piinlikku olukorda panna. Suhted Mongooliaga on head ja mingitest sanktsioonidest ei saa juttugi olla. Mongooliat teavitati nn libauudisest,» ütles eile Leedu välisministeeriumi pressiatašee Rasa Jakilaitienė.

Libauudises väidetakse, et Leedu president Dalia Grybauskaitė allkirjastas seaduse, millega Mongooliale kehtestatakse sanktsioonid, sest selle president Khaltmaagiin Battulga ütles Nõukogude sõdurite mälestussamba juures, et Nõukogude armee vabastas Baltimaad fašistlikust okupatsioonist.

Uudises tuuakse ära Leedu peaministri Saulius Skvernelise võltsitud tsitaadid, et ta tegi mõjuka avalduse võidu kohta hordi üle ja et taolised sõnalised kallaletungid ei jää tähelepanuta.

Libauudise autorid kirjutasid, et Leedu otsustas kuulutada moratooriumi Mongoolia kaupade sisseveole ja keelas Leedu ettevõtjatel igasugused tarned Mongooliasse ning Skvernelis soovitas Leedu raudteel loobuda Vilniuse-Ulaanbaatari rongi käikulaskmisest.

Samuti murdis eile õhtul häkker sisse Leedu uudisteportaali Tv3.lt veebilehele ning avaldas Leedu kaitseministrist Raimundas Karoblisest libauudise; hiljem kasutati uudist riigiametites pahavara levitamiseks.

Portaali murti sisse kell 19.15 ning üheksa minutit hiljem avaldati selles leedukeelne uudis, milles väideti, et Karoblis ahistas raadiojaama Žinių radijas ajakirjanikku Ridas Jasiulionist ning tunnistas, et on homoseksuaal.

Libauudis kõrvaldati portaalist viis minutit pärast ilmumist, ütles peatoimetaja Artūras Anužis.

Esialgseil andmeil pärines rünnak Venemaalt Peterburist ning portaal pöördub korrakaitseametitesse, lisas ta.

Kaitseministeerium teatas, et libauudise avaldamise järel saadeti see lingi kujul teiste seas riigiametitele, ministeeriumitele ja saatkondadele.

Riiklik küberjulgeolekukeskus tuvastas, et saadetud elektronkirjas oli lisaks artiklile ka pahavara.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Vita Ramanauskaite sõnul on vahejuhtum järjekordne tõend, et elame informatsioonisõja tingimustes ning igaühest võib saada libauudise sihtmärk.

Pole teada, kas kaks juhtumit on omavahel seotud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles