Leedu paremtsentristid üritavad pärast valimisi valitsust moodustada

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaliidu juht Andrius Kubilius (vasakul) ja Rahvusliku Taassünni Partei liider Arunas Valinskas.
Isamaliidu juht Andrius Kubilius (vasakul) ja Rahvusliku Taassünni Partei liider Arunas Valinskas. Foto: AFP / Scanpix

Leedu parlamendivalimiste teises voorus kasvatas konservatiivne Isamaaliit – Leedu Kristlikud Demokraadid veelgi oma edu, kogudes 141st parlamendikohast lõpuks 44 mandaati.


Kahe nädala eest toimunud parlamendivalimiste esimeses voorus valiti pooled seimi saadikud üleriiklike nimekirjade kaudu ja ühemandaadilistes ringkondades. Sel nädalavahetusel valiti üleriigiliste nimekirjade kaudu ülejäänud 68 saadikut, sest vaid kolmes ühemandaadilises ringkonnas kogusid kandidaadid üle 50 protsendi häältest, vahendas AFP.

Isamaaliit kasvatas teises valimisvoorus oma edu veelgi ja hõivas lisaks esimeses voorus kindlustatud 18-le kohale veel 26 saadikukohta.

Konservatiivide pearivaalid sotsiaaldemokraadid tulid valimistel teiseks ja said 26 mandaati. Homme koguneb erakonna nõukogu, et arutada koalitsiooni moodustamise võimalusi, kuid erakonna esimees ja vasaktsentristliku valitsuse peaminister Gediminas Kirkilas pidas võimalikuks, et partei jääb esimest korda viimase seitsme aasta jooksul opositsiooni.

Isamaaliit välistas vahetult pärast valimisi võimaluse, et erakond jätkab koostööd sotsiaaldemokraatidega, kelle vähemusvalitsus püsis eelkõige tänu opositsiooniliste konservatiivide toetusele, vahendas Reuters.

Uue poliitilise organisatsiooni Rahvusliku Taassünni Partei nimekirjas õnnestus parlamenti pääseda 16 saadikul, sealhulgas ka tuntud telenäol Arunas Valinskasel.

Ametist tagandatud ekspresident Rolandas Paksase ühendus Korra ja Õigluse Eest lisas teises voorus veel neli kohta, mistõttu sai erakond kokku 15 kohta. Liberaalne liikumine saadab parlamenti 11 ning Liberaalide ja Tsentristide Ühendus kaheksa saadikut.

Populistlikul Tööparteil teises valimisvoorus nii hästi ei läinud, sest esimeses voorus saadud kaheksale mandaadile lisandus veel kaks kohta.

Viie protsendilise valimiskünnise ületas ka koalitsioonierakond Põllumeeste ja Rahva Liit, kellel õnnestus saada kolm kohta. Sama palju kohti hõivavad seimis ka Poola valimisliidu esindajad.

Üllatuslikult õnnestus parlamenti pääseda ka koguni neljal üksikkandidaadil. Ülejäänud kaks kohta läksid sotsiaalliberaalidele.

Valitsuskõneluste võimalikkusest on andnud teada paremtsentristlikud Isamaaliit, Rahvusliku Taassünni Partei, Liberaalne Liikumine, Liberaalide ja Tsentristide Ühendus, millel oleks seimis kokku 81 kohta.

Parlamendivalimiste lõplikud tulemused teeb keskvalimiskomisjon teatavaks 2. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles