USA välisministeerium ei pea vajalikuks uusi sanktsioone Venemaa vastu (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert.
USA välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert. Foto: AP/ Scanpix

President Donald Trumpi administratsioon andis esmaspäeval USA kongressile teada, et ei kavatse Venemaale praegu uusi sanktsioone kehtestada.

Välisministeerium ütles end olevat kindel, et mullu heaks kiidetud sanktsioonid on märgatavalt kahandanud Venemaa relvamüüki.

Ministeeriumi pressiesindaja Heather Nauerti hinnangul on välisriikide valitsused loobunud miljardite dollarite ulatuses kavandatud või juba välja kuulutatud relvatehingutest Venemaaga.

Presidendi kriitikud on avaldanud jätkuvalt muret, et praegune administratsioon on Venemaa suhtes liiga pehme. Uurimine Moskva sekkumise suhtes 2016. valimistesse kestab endiselt.

Oodati, et rahandusministeerium avaldab uue nimekirja oligarhidest, kes Vene presidendi Vladimir Putini võimu ajal rikkaks on saanud, kuid päev möödus ainsagi märgita sellest. Sellekohastele järelepärimistele ministeerium ei vastanud.

Esmaspäeval jõudis kätte päev, mil välis- ja rahandusministeerium pidid täitma kaks nõuet, mida nägi ette USA vaenlastele sanktsioonide abil vastuseismise akt (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) ehk CAATSA, mille Trump mullu vastumeelselt allkirjastas.

Seadus, mida Trump põhiseaduse vastaseks nimetas, ja mis välisminister Rex Tillersoni sõnul on ebavajalik, kohustas välisministeeriumi koostama nimekirja firmadest, mis on seotud Vene kaitse- ja luureagentuuridega.

Oktoobris ministeerium seda tegi, kuid esmaspäeval pidi ta veel teatama, milliseid USA või välismaa firmasid või valitsusi ootavad sanktsioonid tehingute eest Venemaa julgeolekusektori ettevõtetega.

Ilmnes, et mitte ainsatki. Välisministeerium märkis, et ainuüksi USA ähvardustest on piisanud.

"CAATSA vastuvõtmisest saadik on välisriikide valitsused meie hinnangul hüljanud kavandatud või välja kuulutatud miljarditesse küündivad relvatehingud Venemaaga," märkis Nauert.

"Arvestades suurte relvatehingutega tavaliselt seostatud pikki tähtaegu, siis selle meetme tulemused alles hakkavad ilmnema," ütles ta, lisades, et kongressile on saadetud raport salastatud üksikasjadega.

"Sellest vaatenurgast, kui seadus töötab, siis sanktsioone konkreetsete juriidiliste või üksikisikute vastu ei ole vaja kehtestada, sest meede toimib tegelikult heidutusena."

Kuid suurem küsimärk on rahandusministeeriumi oligarhide nimekirja kohal, mis võiks vihastada Putinit, tema siseringi ja Moskva rahaeliiti, ähvardades nad maailma rahandusest ära lõigata.

Nimekiri pidi avaldatama 29. jaanuaril, kuid sellest polnud märkigi, kui õhtuhämarus esmaspäeva õhtul Washingtoni laskus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles