Hispaaniale tekitavad muret Sahelis tegutsevad islamiäärmuslased

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi lipp
Islamiriigi lipp Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Hispaania muretseb julgeoleku pärast oma lõunapiiril, sest Lääne-Aafrikast Sahelist võib Hispaaniasse imbuda islamiäärmuslasest võitlejaid, ütles Hispaania välisminister neljapäeval.

«Oleme mures Daeshiga seotud inimeste arvu suurenemise pärast, nüüd mil nad on Iraagis ja Süürias seljatatud ning nad liigutavad oma tegevusi Saheli ja Liibüasse. See on praktiliselt meie piiril,» lausus Alfonso Dastis, kasutades äärmusrühmituse Islamiriik (IS) araabiakeelset nime.

Saheli piirkonnast on viimastel aastatel saanud kasvulava terrorivõrgustikuga Al-Qaeda ja IS-iga seostatud islamiäärmuslikele rühmitustele. Euroopa riigid pelgavad, et neist saab oht kui neil lastakse piirkonnas vabalt olla.

Terrorirünnakute tõttu asutasid viis Saheli riiki - Burkina Faso, Mali, Mauritaania, Niger ja Tšaad - ühisüksuse G5 Sahel, millega tahetakse võidelda äärmuslaste vastu.

«On selge, et julgeolekuolukord Nigeris ja Malis suurt ei parane,» lausus Dastis.

Hispaania otsustas detsembris tõsta sõjaväelaste arvu Malis 140-lt 292-le. Riik osaleb Mali sõjaväge välja õpetavas Euroopa üksuses.

Dastise sõnul pelgab Madrid, et islamiäärmuslastest võitlejad kasutavad ära Euroopasse koju naasvate põhja-aafriklastest tööliste liikumist ja üritavad selle kattevarjus siseneda Euroopasse ebaseaduslikult.

Iga aasta lähevad miljonid inimesed Prantsusmaalt, Saksamaalt ja mujalt Põhja-Euroopa riikidest Põhja-Aafrikasse, et veeta seal pühad neist maha jäänud pereliikmetega.

«See on mureallikas, kuid me ei usu, et terrorismi ja immigratsiooni vahele on vaja tõmmata seost,» lausus ta.

Hispaania «võtab jälgimist väga tõsiselt... kui asi puudutab põgenike ja immigrantide vastuvõtmist», lisas Dastis.

Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni andmeil jõudis jaanuaris Hispaaniasse üle Vahemere 1287 migranti ja ületuskatsel suri 75 migranti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles