KOHALIK VAADE. Leedu tähistab sünnipäeva vanade vaenlaste seltsis

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liudas Mažylis, Dalia Grybauskaitė ja Vytautas Landsbergis iseseisvusdeklaratsiooni juures. Dokumenti valvab kettaheitjana tuntud Eligijus Rupšys.
Liudas Mažylis, Dalia Grybauskaitė ja Vytautas Landsbergis iseseisvusdeklaratsiooni juures. Dokumenti valvab kettaheitjana tuntud Eligijus Rupšys. Foto: Robertas Dackus

Täna sada aastat tagasi kogunesid 20 meest külmal veebruarihommikul Vilniuse vanalinna kuulsa Biały Sztrali kohviku kohal asuvasse kolmanda korruse tuppa. Pärast mõningast arutelu allkirjastati Leedu iseseisvusdeklaratsioon, mis sai rahvuse taassünni sümboliks.

Tähtsat päeva ümbritseb keeruline ajalugu ja ajaga kasvanud legendid. Sobilikult sai legendide aineseks ka deklaratsioon ise. Kaua kadunud dokumendi avastas alles eelmisel aastal väikest kasvu ja kergelt ekstsentriline Leedu professor Liudas Mažylis, kes ostis üheotsapileti Berliini ega naasnud enne, kui leidis Saksa arhiividest selle, mida oli otsinud.

Nüüd võib iseseisvusdeklaratsiooni vaadata sealsamas Biały Sztrali kohviku majas, millest on praeguseks saanud iseseisvuse väljakuulutamise aktile pühendatud muuseum. Kuid kõik kurjade plaanidega isikud võtku teadmiseks, et dokumenti valvab 2,05 meetri pikkune Eligijus Rupšys, kes on tuntud ka kettaheitjana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles