NATO peasekretär kutsus Venemaad üles partnerlusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen Foto: SCANPIX

NATO peasekretär kutsus Venemaad üles tõelisele strateegilisele partnerlusele NATO ja Venemaa vahel, vastusena eilsele president Dimitri Medvedevi vihjele uuest külmast sõjast.

«Minu eesmärk on arendada tõeline strateegiline partnerlus NATO ja Venemaa vahel,» sõnas NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen reporteritele pärast kohtumist Slovakkia välisministri Mikulas Dzurindaga Bratislavas.

Moskva on järjest enam mures USA plaani pärast ehitada raketitõrjesüsteeme Ida-Euroopasse ning on solvunud, et NATO eirab ühise raketikilbi ettepanekuid.

«Meil on lahkarvamusi, kuid meil on ka ühiseid huvisid, eriti massihävitusrelvade ja raketitõrjetehnoloogia osas,» lisas Rasmussen. «Oleme otsustanud arendada NATO raketikaitset, oleme kutsunud Venemaa tegema koostööd raketitõrjetehnoloogias. Meie idee on omada kahte sõltumatut süsteemi, mis koostööd teevad.»

Rasmussen kordas ka, et NATO raketikaitse plaanid pole mingil juhul suunatud Venemaa vastu.

«Meie raketitõrjesüsteem pole suunatud Venemaa vastu. Me ei pea Venemaad ohkus NATOle ja Venemaa ei peaks NATOt pidama ohuks Venemaale,» jätkas ta ning kutsus Venemaad üles keskenduma tõelistele ohtudele, selle asemel, et näha kummitusi minevikust.

«Enam kui 30 riigil maailmas on raketitehnoloogia, osadel neist ulatusega, mis võib tabada NATO territooriumi sihtmärke,» lisas Rasmussen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles