ÜRO on valmis aitama kaasa Põhja- ja Lõuna-Korea kõnelustele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea ja Lõuna-Korea ametnikud Pyongyangis.
Põhja-Korea ja Lõuna-Korea ametnikud Pyongyangis. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

ÜRO tervitas teisipäeval plaani korraldada Põhja- ja Lõuna-Korea liidri kohtumine ning ütles, et on valmis aitama kaasa kõnelustele Pyonyangi tuumarelvaambitsioonidest tingitud kriisi lahendamiseks.

«Ilmselgelt me julgustame neid kõnelusi,» ütles ÜRO kõneisik Stephane Dujarric. «Tervitatav on kõik, mis võib sõjalisi pingeid veelgi vähendada.»

Lõuna-Korea riiklik julgeolekunõunik Chung Eui-yong ütles pärast Pyongyangis aset leidnud kohtumist Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga, et järgmisel kuul korraldatakse Panmunjomi piirikülas kahe Korea liidri tippkohtumine.

Chungi sõnul väljendas Põhja-Korea valmisolekut arutada oma tuumarelvaprogrammist loobumist vastutasuks USA julgeolekutagatiste eest.

Dujarric ütles, et ÜRO teeb kõik endast oleneva sellele protsessile kaasa aitamiseks.

ÜRO peasekretär Antonio Guterres saatis eelmise aasta detsembris oma poliitikajuhi Jeffrey Feltmani Pyongyangi, et kutsuda Põhja-Koread alustama dialoogi kriisi lõpetamiseks.

Pyongyang väitis tookord, et pole õige aeg dialoogiks. Seda hoolimata asjaolust, et Põhja-Korea ametnikud möönsid sõjalise konflikti ärahoidmise tähtsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles