Poola president vabandas juutide ees (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Andrzej Duda.
Poola president Andrzej Duda. Foto: Jaap Arriens/Sipa USA/Scanpix

Poola president Andrzej Duda vabandas täna juutide ees, kes riigist kommunistliku režiimi juudivastase kampaania käigus 50 aasta eest minema aeti.

«Vaba ja iseseisev tänapäeva Poola, minu generatsioon, ei ole vastutav ja ei pea vabandama. Aga…neile, kes tollal minema aeti.. tahaksin öelda, palun andestage vabariigile, poolakatele, et toonane Poola taolise häbiväärse teo toime pani,» sõnas Duda.

Tema vabandus saabub Poola ja Iisraeli suhete madalseisus. Olukorra põhjustas Varssavis vastu võetud holokaustiseadus, mida juudiriik peab ürituseks eitada asjaolu, et osad poolakad osalesid Teise maailmasõja aegu juutide vastu toime pandud genotsiidis.

1968. aasta üliõpilasrahutustest kommunistliku režiimi vastu Poolas järgesid massilised repressioonid. Rahutuste järel peeti kinni umbes 3000 inimest, ligi 100 mõisteti mitmeks aastaks vangi. Ülikoolidest eksmatrikuleeriti sadu tudengeid ja vallandati õppejõude.

Poola võimud leidsid seejärel ettekäände saata riigist välja tuhandeid holokausti üle elanud juute, teiste hulgas olid emigreeruma sunnitud filosoof Leszek Kołakowski ja sotsioloog Zygmunt Bauman.

Duda asetas pärja ka Varssavi raudteejaama, kust väljasaadetud 50 aasta eest teele asusid. Tal on kavas avaldada toonastele protestijatele austust ka Varssavi ülikoolis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles