Trump tegi Putinile ettepaneku Valges Majas kohtuda (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Donald Trump.
Vladimir Putin ja Donald Trump. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump tegi eelmisel kuul peetud telefonivestluses Venemaa riigipeale ettepaneku Valges Majas kohtuda.

«Trump tegi ettepaneku Valges Majas kohtumise korraldamiseks,» lausus president Vladimir Putini välispoliitikanõunik Juri Ušakov.

Trump helistas 20. märtsil Putinile ning eiras nõunike soovitust viimast mitte presidendivalimiste võidu puhul õnnitleda. USA presidendile antud memos oli suurte tähtedega kirjas «ÄRA ÕNNITLE».

Valge Maja kinnitas, et Trump tegi Putinile tippkohtumise ettepaneku.

Valge Maja pressiesindaja Sarah Huckabee Sanders rõhutas, et Valge Maja oli üks mitmest potentsiaalsest toimumiskohast, mida presidendid 20. märtsil arutasid. Ta lisas, et Valge Maja tippkohtumist rohkem ei kommenteeri.

«Trump tegi kohtumise ettepaneku 20. märtsi telefonikõnes. Pärast seda leidsid aset mõningad sündmused, millest ma rääkisin, ja nende taustal on loomulikult raske arutada tippkohtumise korraldamise võimalusi,» ütles Juri Ušakov viidates endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamisele järgnenud diplomaatide väljasaatmisele.

Telefonivestlus toimus enne 60 Vene diplomaadi USA-st väljasaatmist Inglismaal toimunud närvimürgirünnaku tõttu.

«Loodan, et olukord võimaldab meil seda teemat arutada. Meile näib see väga tähtis ja vajalik nagu mõlema riigi, nii ka rahvusvahelise kogukonna jaoks,» lisas Ušakov.

Kreml loodab, et USA ei loobu ettepanekust arutada Trumpi ja Putini kohtumise korraldamise võimalikkust, ütles ta.

«Telefonikõnes pakkus Trump Putinile kohtuda esimest korda Washingtonis Valges Majas,» jätkas Ušakov.

Küsimusele, millal see kohtumine aset võiks leida, esimesel poolaastal või teisel, kostis Ušakov, et see ei olnud kõne all.

28. märtsil teatas Kremli kõneisik Dmitri Peskov, et Putin on hoolimata Skripalide mürgitamisele järgnenud diplomaatide väljasaatmisele valmis Trumpiga kohtuma. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles