Parlamendispiiker: uued valimised ei ole Kataloonia huvides

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia parlamendi spiiker Roger Torrent.
Kataloonia parlamendi spiiker Roger Torrent. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

Kataloonia parlamendi spiiker ütles täna, et uued valimised ei ole piirkonna huvides, ehkki Hispaania keskvõim takistab neil presidenti ametisse määramast.

Iseseisvusmeelne poliitik Roger Torrent esines ajakirjanikele Genfis pärast Kataloonia olukorra arutamist ÜRO inimõiguskomisjoni kõrge ametnikuga.

«Valimisstsenaarium on stsenaarium, mis minu arvates ei ole Kataloonia huvides,» ütles Torrent.

Kataloonia iseseisvuslaste enamusega parlament kuulutas piirkonna oktoobri lõpus ühepoolselt iseseisvaks. Madrid reageeris sellele Kataloonia valitsuse vallandamise, parlamendi laialisaatmise ning piirkonna Hispaania keskvõimu otsekontrollile allutamisega.

Lisaks kuulutati välja Kataloonia parlamendivalimised, kuid iseseisvuslased suutsid säilitada parlamendis enamuse. Sellest hoolimata ei ole neil õnnestunud uut presidenti ametisse vannutada, sest kõigile esitatud kandidaatidele on esitatud mässusüüdistus.

«Ma arvan, et see küsimus tuleb esitada Hispaania valitsusele ja kohtutele: kui kaua kavatsevad nad takistada (Kataloonia presidenti) ametisse astumast?» ütles Torrent.

«Hispaania valitsus ja riiklikud institutsioonid, eriti kohtud, on need, kes takistavad ametissevannutamist,» lisas ta.

Uued valimised tulevad Kataloonias juhul, kui 22. maiks presidenti ametis ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles