Miks kinkis Macron Trumpile tammepuu? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Emmanuel Macron tamme istutamas.
Donald Trump ja Emmanuel Macron tamme istutamas. Foto: Joshua Roberts / Reuters/Scanpix

Prantsusmaa president Emmanuel Macron alustas eile kolmepäevast riigivisiiti USAs ning otsustas USA president Donald Trumpile kinkida noore tamme. Kingitusel on aga ka sümboolne tähendus.

Nimelt pärineb Macroniga Ühendriikidesse kaasa sõitnud tamm Esimese maailmasõja lahinguväljalt Belleau metsades. Just seal suutsid USA merejalaväelased tagasi lüüa sakslaste pealetungi. Lahingust möödub sel suvel 100 aastat.

Tamm kasvas niinimetatud Põrgukoera purskkaevu lähedal, kuhu merejalaväelased väidetavalt pärast lahingut 1918. aasta juunis kogunesid. USA merejalaväelaste hulgas on purskkaev saanud lausa legendaarse tähenduse.

Purskkaev on kaunistatud bullmastifi pea kujuga ja sellest pärineb ka selle hüüdnimi. Samas on liikvel ka teine teooria, mille kohaselt kutsusid sakslased USA merejalaväelasi nende raevukuse tõttu nimega Teufelhunden ehk Põrgukoer. Merejalaväelaste hüüdnimi on ka tänapäeval samaks jäänud.

Tegu pole esimese korraga, mil Macron üritab pehmet diplomaatiat ajada. Hiinat külastades pakkus Prantsusmaa president Hiina riigipea Xi Jinpingile üht Prantsusmaa presidendi auvahtkonna hobust. Hiina liidrile avaldasid 2014. aastal Prantsusmaal käies sügavat muljet 104 ratsanikku, kes teda turvasid.

Trumpi puhul otsustas Macron rõhku panna sõjalisele sümbolile. Trumpi imetlus relvajõudude suhtes on laialt teada. Eelmisel aastal kutsus Macron Trumpi Bastille'i päeva paraadile Pariisis ning korraldas USA presidendi auks Eiffeli tornis piduliku õhtusöögi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles