Briti parlamendis küpseb plaan, kuidas vältida lahkumislepinguta Brexitit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad protestimas Brightonis Brexiti vastu.
Meeleavaldajad protestimas Brightonis Brexiti vastu. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / Scanpix

Briti peaminister Theresa May on silmitsi uue vastupanulainega Suurbritannia parlamendis, sest nii alamkoja kui ülemkoja liikmetest koosnev parteideülene grupp on valmistamas ette uut seadustepaketti, mis annaks parlamendile õiguse pehmendada ükskõik millist Euroopa Liidust lahkumise lepingut ning saata valitsus tagasi läbirääkimiste laua taha.

Konservatiivide allikate sõnul on neil parlamendi alamkojas piisavalt suur toetus, mis välistaks võimaluse, et Euroopa Liidust lahkutakse üldse ilma lahkumislepingut allkirjastamata. Kõrgetel kohtadel parlamendiliikmed on kirjeldanud seda kui kõige suuremat muudatust kogu Brexiti protsessis üldse.

Leiboristide variminister Brexiti küsimustes Keir Starmer ütles Observerile, et see annab parlamendile võimaluse Berxiti osas kaasa rääkida. «Me oleme alati rõhutanud, et hääletus peab olema tõesti sisuline. See ei saa olla lihtsalt võta või jäta tüüpi valik, nagu peaminister on pakkunud,» lausus ta.

Briti ministrid on varem hoiatanud, et kui parlament ei peaks hääletusel toetama kõnelustel Euroopa Liiduga saavutatud lahkumislepingut, võib Ühendkuningriik lahkuda liidust üldse ilma lepinguta. Parteideülene kokkulepe peaks nüüd aga tagama, et kui parlament ei kiida lahkumislepingut heaks, on neil võimalik lepingut muuta ja esitada valitsusele palve taasalustada lahkumiskõnelusi Euroopa Liidiuga.

Eeldatavalt peaks ettepanek minema lordidekojas homme läbi suure enamusega ning Euroopa Liitu jäämist pooldavad konservatiivid on kindlad, et ka alamkoda annab plaanile tuleval kuul oma heakskiidu.

Muudatustepakett võimaldaks parlamendil nõuda jäämist Euroopa Liidu ühisturule, mis siis et Theresa May on selle võimaluse välistanud. 

Uut seadustepaketti on valitsus kirjeldanud kui mõttetut katset nurjata Brexitit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles