Iraagis mõisteti eluks ajaks vangi 19 Venemaalt pärit naist (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluks ajaks seotuse eest ISISega vangi mõistetud naised täna Bagdadi kriminaalkohtus.
Eluks ajaks seotuse eest ISISega vangi mõistetud naised täna Bagdadi kriminaalkohtus. Foto: AMMAR KARIM / AFP / SCANPIX

Iraagis mõisteti liitumise eest äärmusrühmitusega ISIS eluks ajaks vangi 19 Venemaalt pärit naist, teatasid kohtuallikad täna.

Terrorijuhtumitega tegeleva Bagdadi kriminaalkohtu esimees ütles, et naised leiti olevat süüdi ISISega liitumises ja rühmituse toetamises.

Sama süüdistuse alusel mõisteti vangi ka kuus naist Aserbaidžaanist ning neli naist Tadžikistanist.

Naistel, kellest enamikul olid istungil kaasas ka lapsed, on võimalik otsus edasi kaevata.

Kohtuistungil viibis ka Vene diplomaat, kelle sõnul on neil kavas võtta ühendust naiste vanematega, et anda neile otsusest teada.

ISIS haaras rünnakuga 2014. aastal enda kätte ligi kolmandiku Iraagi territooriumist, sealhulgas riigi suuruselt teise linna Mosuli. Keskvõim kuulutas ISISe alistatuks mullu detsembris, kui oli suutnud tagasi vallutada kõik nende käes olnud linnad.

Iraagi võimud on vahistanud vähemalt 560 naist ja 600 last, keda nad käsitlevad kui dižihadiste või ISISe võitlejate sugulasi ning on asunud nüüd kiiruga nende üle kohut mõistma.

Enamik täna süüdi mõistetud naisi väitsid kohtu ees, et nad meelitati Iraaki pettusega.

«Ma ei teadnud, et me olime Iraagis,» ütles üks süüalune. «Ma läksin oma abikaasa ja lastega Türki elama ja siis avastasin ootamatult, et ma olin tegelikult Iraagis.»

Ekspertide hinnangul on Iraagis vangistuses 20 000 inimest, keda kahtlustatakse seotuses ISISega. Ametlikult pole nende hulka avalikustatud.

Iraagi kohtud on ISISesse kuulumise eest surma mõistnud enam kui 300 inimest, nende hulgas kümneid välismaalasi.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles