Merkel: Euroopa ei saa enam loota, et USA teda kaitseks (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel Aachenis.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel Aachenis. Foto: WOLFGANG RATTAY / REUTERS

Lääne-Saksamaal Aachenis viibiv liidukantsler Angela Merkel ütles oma tänases sõnavõtus, et Euroopa ei saa enam toetuda USA kaitsele ning kutsus ühendust üles võtma oma saatust enda kätesse.

«Enam ei ole nii, et Ameerika Ühendriigid lihtsalt kaitsevad meid, vaid Euroopa peab ise oma saatuse eest hoolitsema, see on tuleviku ülesanne,» lausus ta pärast seda, kui USA president Donald Trump teatas, et ta loobub Iraani tuumaleppest.

Iraani ja Iisraeli vaenutegevuse hoogustumine on sõja ja rahu küsimus, hoiatas Saksa kantsler. «Viimaste tundide eskalatsioon näitab meile, et küsimus on tõesti sõjas ja rahus,» ütles Merkel.

Üleeile Ameerika Ühendriikide lahkumisest Iraani tuumaleppest teatanud USA president Donald Trump tembeldas kokkuleppe, mida tema eelkäija Barack Obama pidas üheks oma suuremaks välispoliitiseks saavutuseks, lagunevaks ja mädaks.

Tuumaleppe jätkamist soovisid sellele oma allkirja andnud Euroopa Liit, Ühendkuningriik, Prantsusmaa, Saksamaa, Hiina ja isegi Venemaa. Tulutuks osutusid ka Saksamaa kantsleri Angela Merkeli, Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni ja Briti välisministi Boris Johnsoni katsed Washingtonis jonnaka Trumpi meelt muuta.

Kuigi Trump oli korduvalt väljendanud teravat vastumeelsust Iraani tuumaleppele, oli lahkumine siiski külm dušš. 12-minutilise avaldusega lõhkus Trump leppe, mille üle peeti aastaid pingelisi läbirääkimisi ja milles jõuti kokkuleppele 2015. aastal ning millega seati Iraani tuumaambitsioonidele karmid piirangud.

Saudi Araabia on juba teatanud, et kui Iraan ehitab tuumapommi, ehitavad selle ka nemad.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles