Iraak mõistis prantslanna IS-i kuulumise eest eluks ajaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melina Boughedir lapsega viiakse Baghdadis kohtumajja.
Melina Boughedir lapsega viiakse Baghdadis kohtumajja. Foto: STRINGER / AFP

Iraagi kohus mõistis täna Prantsuse kodakondsusega naise eluks ajaks vangi äärmusrühmitusse Islamiriik (IS) kuulumise eest.

Mélina Boughedir mõisteti algselt veebruaris seitsmeks kuuks vangi "ebaseaduslikult" riiki saabumise eest ja teda ootas ees Prantsusmaale deporteerimine. Teine Iraagi kohus nõudis aga naise suhtes uue protsessi algatamist terroritõrje seaduste alusel.

Boughedir arreteeriti Mosulis koos oma nelja lapsega, kellest kolm saadeti Prantsusmaale tagasi.

Iraagi kohtud on menetlusse võtnud üle 1400 juhtumi, kus võitlejate välismaise kodakondsusega naised ja lapsed on alla andnud Iraagi vägedele. Paljud on nimetanud protsesse ebaõiglasteks, kuis välisriigid ei soovi tavaliselt oma kodanikke tagasi võtta.

Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian ütles Mélina Boughediri kohta, et kuna ta võitles Iraagi üksuste vastu, siis tema üle mõistetakse kohut Iraagis.

Iraagi Inimõiguste vaatluskeskus on kutsunud üles Iraaki ja teisi riike kokku panema põhjalikku plaani, mida teha Islamiriigi kuuluvate džihadistide naiste ja lastega. Praegu elavad Iraagis laagrites kümned perekonnad, kelle lähisugulased on olnud Islamiriigi ridades. Nad ei julge koju naasta, sest kardavad naabrite kättemaksu.

Kui Boughedir mõisteti süüdi terrorismis ja ta osales aktiivselt Islamiriigi tegevuses, siis paljudel džihadistide naistel ja lastel pole mingit sõnaõigust meeste tegevuse üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles