Rahvusvaheline Energiaagentuur soovib inspekteerida Põhja-Koread

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Energiaagentuuri peakontor Viinis.
Rahvusvahelise Energiaagentuuri peakontor Viinis. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix

ÜRO tuumaagentuuri juht tervitas teisipäeval USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni allkirjastatud ühisavaldust.

«Tervitan president Trumpi ja esimees Kimi tänast ühisavaldust, mis sisaldab Põhja-Korea pühendumist Korea poolsaare täielikule tuumavabadusele,» ütles Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) peadirektor Yukiya Amano. «IAEA on valmis võtma enda kanda igasuguse tõendamistegevuse Põhja-Koreas, mida asjassepuutuvad riigid võivad soovida.»

Amano ütles eelmisel nädalal, et IAEA on valmis alustama poliitilise kokkuleppe sõlmimise korral inspektsioone Põhja-Koreas lühikese etteteatamisega, nädalate, mitte kuude jooksul.

Põhja-Korea saatis 2009. aastal riigist välja Yongbyoni tuumakompleksi inspekteerinud IAEA inspektorid ning pole sestsaadik neid tagasi riiki lubanud.

USA president teatas tippkohtumise järel pressikonverentsil muuhulgas, et Ühendriigid lõpetavad ühised sõjaväeõppused Lõuna-Koreaga; Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonid jäävad esialgu jõusse; ning et ta esitas Kimile kutse külastada kohasel ajal Valget Maja, mille viimane ka vastu võttis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles