USA teatas, et ei toeta Süüria mässulisi Assadi rünnakulaine vastu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhurünnak Süüria lõunaosas.
Õhurünnak Süüria lõunaosas. Foto: Mohamad Abazeed / AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriigid hoiatasid Süüria edelasosas tegutsevaid mässulisi, et neil ei maksa oodata USA abi valitsusvägede algatatud pealetungi tagasilöömisel.

Venemaa tegi eile vähemalt 25 õhulööki Süüria lõunaosas asuvas Daraa provintsis paiknevatele mässuliste positsioonidele. Rünnakud leidsid aset provintsi idaosas. Süüria Inimõiguste Vaatluskeskusel polnud esialgu informatsiooni ohvrite arvu kohta. Piirkonnas on kehtinud relvarahu juba pea aasta.

Washington teatas, et Vaba Süüria Armee ei peaks plaanima oma tegevust ootuses, et USA väed neid toetavad. Süüria valitsusväed alustasid piirkonna tagasivõitmiseks rünnakuid eelmisel nädalal. 

Ühendriigid hoiatasid ka Süüria president Bashar al-Assadi, et Venemaaga kokku lepitud deeskalatsioonitsooni rikkumine toob kaasa tõsiseid tagajärgi.

Daraa provintsi sisepagulased.
Daraa provintsi sisepagulased. Foto: MOHAMAD ABAZEED / AFP

ÜRO peasekretär Antonio Guterres kutsus eile viivitamatult lõpetama sõjalist eskaleerumist Süüria edelaosas ning naasma USA, Venemaa ja Jordaania vahel kokku lepitud relvarahule. USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley kutsus Venemaad survestama oma Süüria liitlasi relvarahust kinni pidama.

Guterres kohtub Washingtonis USA välisministri Mike Pompeoga.

Viimase kolme päeva jooksul on Süüria valitsusväed ja nende liitlased pommitanud piirkondi Daraa provintsi idaosas, kust on põgenenud tuhanded tsiviilelanikud. Euroopa Liidu välisteenistus hoiatas reedel piirkonnas hävitavate humanitaartagajärgede eest.

Pagulased Daraa provintsis.
Pagulased Daraa provintsis. Foto: MOHAMAD ABAZEED / AFP

Süüria valitsusvägede ja nende liitlaste pealetung toimub Daraas, Quneitras ja Sweidas. See piirkond kuulub nn pingelõdvendustsooni, mis peaks olema Astana rahukõneluste garantriikide Venemaa, Türgi ja Iraani kaitse all.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles