USA analüüsib vägede väljaviimist Saksamaalt (21)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväelane USA lippu kandmas.
USA sõjaväelane USA lippu kandmas. Foto: VANO SHLAMOV / AFP/Scanpix

Euroopa ametnikud üritavad väidetavalt välja selgitada, kas USA tellitud analüüs vägede Saksamaalt väljaviimise tagajärgedest võiks olla läbirääkimiste võte enne NATO tippkohtumist juulis, vahendab Deutsche Welle.

Saksamaale on paigutatud umbkaudu 35 000 USA sõjaväelast. USA kaitseministeerium analüüsib võimalusi Ühendriikide vägede Saksmaalt väljaviimiseks, sest see pakub USA presidendile Donald Trumpile huvi.

Analüüsiga tuttavate allikate sõnul koosneb see sammu võimalikust maksumusest ja tagajärgedest. Analüüsitakse nii vägede osalist kui ka täielikku ümberpaigutamist Poola ja USAsse.

Allikate teatel avaldas Trump sammu vastu huvi pärast seda, kui teda šokeeris Saksamaal baseeruvate USA vägede suurus. USA Riikliku Julgeolekunõukogu (NSA), Valge Maja ja Pentagoni esindajate sõnul analüüsitakse tihti erinevaid vägede ümberpaigutamise strateegiaid.

Analüüsist teada saanud Euroopa ametnikud üritavad nüüd välja selgitada, kas see peegeldab Trumpi kavatsusi või on osa läbiraakimiste strateegiast juuli keskpaigas Brüsselis aset leidval NATO tippkohtumisel.

Trump on korduvalt hukka mõistnud NATO Euroopa liitlasi, eriti Saksamaad, kes ei ole täitnud nn kahe protsendi nõuet kaitsekulutusteks.

Läinud aastal kulutas Saksamaa 1,24 protsenti oma sisemajanduse kogutoodangust (SKT) kaitsekuludele ja plaanib selle 2025. aastaks tõsta 1,5 protsendile. Poola kulutused kaitsele olid läinud aastal 1,99 protsenti SKTst ning nad loodavad lähiajal liituda Eesti, Suurbritannia ja Kreekaga, kelle kaitsekulud täidavad NATO kahe protsendi sihtmärki.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles