Lõuna-Osseetia julgeolekujõud sisenesid Gruusia külla

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid.
Vene sõdurid. Foto: AFP / Scanpix

Gruusia ametiisikute kinnitusel sisenesid separatistliku Lõuna-Osseetia julgeolekujõud väljaspool mässulise vabariigi de facto piiri asuvasse Gruusia külla.


Lõuna-Osseetia piiri lähistel asuva Perevi küla võtsid Vene väeüksused augustis enda kontrolli alla. Kuigi Vene väeüksused pidid vastavalt sõlmitud vaherahule riigist lahkuma, säilitasid nad Perevis oma kontrollpunkti, vahendas Reuters.

Gruusia julgeolekuametnike kinnitusel alustasid Vene väed eile külast lahkumist, kuid nende asemel on sinna saabunud kümned Lõuna-Osseetia omakaitseväelased.

Kõrge Gruusia politseiametniku kinnitusel on riigi politseijõud viidud kõrgendatud valmisolekusse ja nad ootavad abi Euroopa Liidu vaatlejatelt. Tema kinnitusel pole külast lahkunud ka kõik Vene sõjaväelased.

ELi tsiviilmissiooni esindajad avaldasid olukorra üle muret ja kutsusid osapooli üles provokatsioonidest hoiduma. Avalduses kinnitati, et Vene väeüksused on korduvalt keeldunud Pervesist lahkuma.

«Tõestusmaterjal annab alust arvata, et Vene relvajõud asendatakse Perevis Lõuna-Osseetia de facto võimude jõududega,» seisis ELi missiooni avalduses. «See pingestaks ja kahjustaks veelgi tsiviilisikute olukorda Perevis ja selle ümbruses.»

Gruusia siseministeeriumi teatel elab Perevis hinnanguliselt 1100 inimest. Ministeerium hoiatas, et inimesed võivad külast lahkuda ja nimetas olukorda «etnilise puhastuse jätkumiseks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles