Moskva ootab raketikõnelusi Obamaga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa naine leidis oma oma õe tänu ajalehekuulutusele Moskvast.
Saaremaa naine leidis oma oma õe tänu ajalehekuulutusele Moskvast. Foto: Igor Taro/Postimees

Venemaa ei aktsepteeri viimaseid ettepanekuid Washingtonist plaanitava raketitõrjesüsteemi tõttu Ida-Euroopas, ning ootab selles küsimuses kõnelusi juba USA järgmise administratsiooniga, mida asub juhtima demokraat Barack Obama.

 

«Me ei nõustu nende ettepanekutega ja hakkame läbi rääkima uue administratsiooniga,» kinnitas kohalikule meediale anonüümne allikas Kremlist, kelle sõnul ei olnud ameeriklaste viimastes pakkumistes enam «midagi uut»,vahendas AFP.

Kremli kõrge ametnik süüdistas samas ametist lahkuva president Bushi administratsiooni soovis sundida oma raketikilbi plaane peale ka jaanuaris võimu üle võtvale president Obamale. «Praegune administratsioon tahab iga hinna eest kindlustada selle lahenduse muutmatust ja välistada igasugused arutelud selliste lahenduste väärtuse üle,» väitis ta.

USA saatis alles selle kuu alguses Moskvasse oma värsked ettepanekud, et hajutada nendega Venemaa muret plaanitava raketitõrjesüsteemi pärast ning otsida võimalusi asenduse leidmiseks aasta lõpus aeguvale strateegiliste relvade piiramise START-leppele. Muu hulgas pakuti venelastele ligipääsu raketikilbi baasidele Poolas ja Tšehhi Vabariigis.

Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ähvardas aga eelmisel nädalal, et ta laseb vastuseks raketikilbi ohule viia lühimaaraketid Kaliningradi oblastisse. Eile lisas välisminister Sergei Lavrov, et sellest plaanist loobutakse vaid juhul, kui USA jätab ära oma plaanid raketitõrjesüsteemiga Ida-Euroopas.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles