EL ja Liibüa kuulutasid uue ajastu algust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa liider Muammar Gaddafi.
Liibüa liider Muammar Gaddafi. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Euroopa Liit ja Liibüa alustasid täna läbirääkimisi partnerluslepingu üle, millega soovitakse omavahelises suhtluses keerata uus lehekülg.


ELi delegatsiooni eesmärk kõnelustel on sõlmida Liibüaga partnerlusleping, mille kohaselt hakkaksid riigid tegema tihedamat majanduslikku ja poliitilist koostööd, vahendas Reuters.

Kavandatavas raamlepe puudutab nii kaubandust ja illegaalset immigratsiooni, kuid ka inimõigustega, keskkonnaga ning energiavarustusega seotud küsimusi. Tulevikus soovitakse teha tihedamat koostööd ka transpordi-, haridus- ja tervishoiuvaldkonnas.
Liibüa Euroopa asjade sekretär Abdulati Elobeidi kinnitas, et partnerluslepe on kasulik nii Liibüale kui ka EL-le.

Euroopa Komisjoni välissuhete volinik Benita Ferrero-Waldner tuletas meelde, et «Liibüa on viimane Vahemere riik, kellega ELil puuduvad koostöösuhted», kuid ta oli tuleviku osas positiivselt meelestatud, vahendas AFP. Ferrero-Waldner märkis, et läbirääkimiste alustamine märgib tähtsat momenti ELi ja Liibüa suhetes, mis on olnud madalseisus alates külma sõja puhkemisest.

Eriti teravaks kujunesid omavahelised suhted 1986. aastal pärast Berliini ööklubis toimunud rünnakut, mis nõudis 229 inimelu ning mille korraldamisega olid seotud ka liibüalased. Lisaks on suhete parandamist takistanud Tripoli sõjakus, tuumaambitsioonid ning väidetav terrorismi toetamine.

Oluliseks veelahkmeks Liibüa ja ELi suhetes kujunes aga Põhja-Aafrika riigi otsus vabastada Bulgaaria meditsiiniõed, kes mõisteti surma Liibüa laste HIVi nakatamise eest, kuid otsustati siiski Bulgaarile välja anda.

2004. aastal tühistas EL Liibüale määratud majandussanktsioonid, mis kehtestati 90. alguses, kui Liibüa diktaator Muammar Gaddafi keeldus välja andmast Lockerbie lennukatastroofi korraldamises süüdistavat Liibüa kodanikku Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahit.

1988. aastal toimunud Lockerbie lennukatastroofis hukkusid kõik lennuki pardal olnud 243 reisijat ja 16 meeskonnaliiget, samuti said lennukijäänuste allakukkumisel surma 11 kohalikku elanikku.

Liibüa on Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) liikmesriik ja on ELi jaoks oluline eelkõige oma energiavarude tõttu. Hinnaguliselt 90 protsenti Liibüa puuritavast toornaftast saadetakse Euroopasse.

EL soovib Liibüalt inimõiguste ja demokraatia põhimõtete austamist ning kinnipidamist massihävitusrelvade leviku tõkestamise lubadustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles