Obama kohtus dalai-laamaga suletud uste taga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriikide president Barack Obama kohtus Tiibeti usujuhi dalai-laamaga Valge Maja suletud uste taga.

Umbes kolmveerand tundi kestnud kohtumise järel teatas Valge Maja tehtud avalduses, et Obama avaldas dalai-laamale tugevat toetust seismisel Tiibeti kultuuri-, religiooni- ja keeletraditsioonide ning inimõiguste eest, vahendas BBC.

Obama kohtus Tiibeti liidriga Valge Maja Kaarditoas, mitte Ovaalkabinetis, kus Ühendriikide presidendid võtavad muidu vastu välismaiseid riigitegelasi ja muid tähtsaid külalisi. Samuti ei astunud nad kohtumise eel ega järel ajakirjanike ette, ka pildistamiseks mitte

Sel moel püüdsid Ühendriigid näidata, et dalai-laamat peetakse vaimseks, mitte poliitiliseks juhiks. Hiina rahustamiseks kinnitas Obama ka seda, et Ühendriikide jaoks on Tiibet osa Hiina territooriumist.

Sellele vaatamata reageeris Peking teravalt, kinnitades, et kohtumine kahjustab Hiina ja Ühendriikide kahepoolseid suhteid. Hiina väliministeerium teatas tehtud avalduses, et Ühendriigid on sekkunud rahvavabariigi siseasjadesse ning solvanud sealseid elanikke.

Hiina valitsus on täielikult välistanud Tiibeti sõltumatuse, sealhulgas ka piirkonna poolautonoomia. Nende sõnul on Tiibet Hiina ajalooline territoorium, mis pole kunagi olnud iseseisev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles