Islamistid röövisid Somaalia ainsa naisministri

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Shabaabi võitlejad.
Al-Shabaabi võitlejad. Foto: SCANPIX

Islamistid röövisid Somaalia äsja ametisse nimetatud valitsuse ainsa naisministri ja hoiavad teda nüüd koduarestis, teatab uudistevõrk AFP.


Al Qaedast inspireeritud islamistlikku Al Shabaabi kuuluvad relvastatud mehed võtsid 32-aastase naiste- ja pereasjade ministri Asha Osman Aqiili kinni eile Baladi linnas.

«Minister on osaliselt vaba, kuid talle anti käsk püsida perekonna kodus ja mitte lahkuda Baladist,» rääkis üks anonüümsust palunud röövitu pereliige telefonitsi AFP-le. «Ta pole vaba minemaks Moqdishusse ja asuda tööle – ta jääb siia, sest vastasel juhul võivad teda oodata halvad tagajärjed.»

Aqiil on peaminister Abdiwali Mohamed Ali üleeile välja kuulutatud 18-liikmelise valitsuse ainus naisliige. Mässulised röövisid ta ajal, kui ta oli just teel pealinna oma uuele töökohale.

Enne ministriks tõusmist tegeles Aqiil kodumaal naiste õiguste eest võitlemisega. Kolme aasta eest jäi ta leseks, sest islamistid röövisid ja tapsid tema abikaasa.

Baladi elanikud kinnitasid AFP-le, et vastset ministrit hoitakse kinni. «Ta on vang, aga mitte kongis,» märkis Abdiwahab Mohamedi nimeline mees.

«On parem, kui ta päästab oma elu ega sure Shabaabi kätes – seda soovitasid talle vanemad,» rääkis Mumin Duqow nimeline kohalik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles