Dalai-laama mantlipärija nimetati ametisse

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lobsang Sangay koos dalai-laamaga pärast ametisse nimetamist täna toimunud tseremoonial.
Lobsang Sangay koos dalai-laamaga pärast ametisse nimetamist täna toimunud tseremoonial. Foto: SCANPIX

Täna vannutati Dharamshalas Tiibeti eksiilvalitsuse juhi kohale 43-aastane Harvardi haridusega tiibetlane Lobsang Sangay. Sellega liikus valitsusjuhi koht religioosselt juhilt, dalai-laamalt, uuele ilmalikule peaministrile.

 

76-aastane dalai-laama jätkab religioosse juhina ning on lubanud aktiivselt osaleda tähtsates Tiibeti tulevikku puudutavate poliitiliste otsuste välja töötamisel. Sellest hoolimata on Sangay positsioon poliitilise juhina tugevam kui ühelgi tema eelkäijal.

Lobsang Sangay, kes ei ole ise mitte kunagi Tiibetis käinud, seisab analüütikute hinnangul silmitsi raske ülesandega - kanda vääriliselt edasi dalai-laama poolt alustatud Tiibeti eksiilvalitsuse tööd.

Sangay ise on lubanud jätkata dalai-laama poolt võetud kurssi Tiibeti „tähendusega autonoomia“ saavutamiseks Hiina Rahvavabariigi koosseisus. Samas on mitmed analüütikud seisukohal, et Sangay minevik ning varasem kuulumine iseseisvust nõudva Tiibeti noorte kongressi, võivad viidata tema radikaalsemale hoiakule Tiibeti poliitilise positsiooni kujundamisel.

Sangay valiti Tiibeti uueks peaministriks aprillis, mil ta sai valimistel 55 protsenti valijate häältest. Ühtekokku 49 000 eksiilis elavat tiibetlast andsid oma hääle talle.

Tiibeti eksiilvalitsust ei tunnusta mitte ükski riik maailmas. Samuti on kaheldud selles, kas Hiinas elavad tiibetlased näevad eksiilvalitsust legitiimsena ilma dalai-laamata.

Sangay sündis ja kasvas Põhja-Indias tee kasvatuse regioonis, läks seejärel õppima Delhi Ülikooli ning sealt edasi Harvardi Ülikooli, kus ta omandas õigusteaduste doktorikraadi 2004. aastal. Seejärel jäi ta Harvardisse õpetama ja teadustööga tegelema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles