USA seadusandjad sarjasid Trumpi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp.
USA lipp. Foto: Sipa USA/Oliver Contreras/Sipa USA

USA seadusandjad sarjasid esmaspäeval teravalt president Donald Trumpi Venemaa kritiseerimisest hoidumise eest tippkohtumisel Vladimir Putiniga, nimetades seda häbiväärseks, ohtlikuks ja riigireetmisega piirnevaks.

Vabariiklasest senaator Lindsey Graham kirjeldas Trumpi Helsingi tippkohtumist «käestlastud võimaluseks» panna Venemaa vastutama sekkumise eest 2016. aasta valimistesse.

Trumpi vastus küsimusele valimistesse sekkumise kohta, kus ta ründas pigem USA demokraate kui Moskva spioone, on «Venemaale märk nõrkusest ja tekitab palju rohkem probleeme kui lahendab», ütles Graham.

Vabariiklasest senaator Jeff Flake, kes on olnud presidendi karmisõnaline kritiseerija, nimetas tema esinemist «häbiväärseks».

«Ma ei arvanud kunagi, et näen päeva, mil meie Ameerika president seisab laval koos Vene presidendiga ja paneb USA-le süü Vene agressiooni eest. See on häbiväärne,» sõnas ta.

Esindajatekoja luurekomitee vabariiklasest liige Frank LoBiondo märkis, et «president Trump lasi käest võimaluse panna Putin avalikult vastutama».

Esindajatekoja vabariiklasest spiiker Paul Ryan kutsus esmaspäeval president Donald Trumpi aktsepteerima, et Venemaa ei ole Ühendriikide liitlane ja tuleb panna vastutama sekkumise eest 2016. aasta valimistesse.

«President peab mõistma, et Venemaa ei ole meie liitlane,» ütles Ryan pärast seda, kui Trump keeldus kritiseerimast Putinit ühisel pressikonverentsil pärast kahe liidri kõnelusi Helsingis.

«USA ja Venemaa vahel ei ole moraalset samasust, Venemaa on endiselt vaenulik meie peamiste väärtuste ja ideaalide suhtes,» ütles Ryan avalduses.

Demokraadid olid presidendi suhtes veelgi karmisõnalisemad.

Senati juhtiv demokraat Chuck Schumer süüdistas Trumpi ohtlikus nõrkuses, märkides, et too ei hakanud Helsingis peetud tippkohtumisel ja pressikonverentsil vastu oma Vene ametivennale Vladimir Putinile.

«Asuda president Putini poolele Ameerika õiguskaitse, Ameerika kaitseametnike ja Ameerika luureteenistuste vastu on Ühendriikide presidendi poolt mõtlematu, ohtlik ja nõrk. President asetab enda meie riigist kõrgemale,» märkis Schumer Twitteris.

«Valge Maja kohal ripub nüüd üksainus pahaendeline küsimus: mis on see, mis ajendab @realDonaldTrumpi asetama Venemaa huvisid Ühendriikide omadest kõrgemale.»

California demokraadist seadusandja Jimmy Gomez süüdistas Trumpi oma riigi mahamüümises Venemaale.

«Olla Putini poolel USA luure suhtes on jälestusväärne; suutmatus kaitsta USA-d piirneb riigireetmisega. Kõik ameeriklased peaksid olema murelikud,» sõnas ta.

Esindajatekoja luurekomitee demokraadist liige Adam Schiff ütles, et Trump andis Putinile «rohelise tule sekkumiseks 2018. aastal».

Demokraadist senaator Chris Murphy oli oma kriitikas veelgi otsekohesem.

«Kogu see reis on olnud vaid üks hiiglaslik keskmine sõrm president Trumpilt tema oma riigile,» kirjutas Murphy Twitteris.

Kaks endist USA luurejuhti väljendasid šokki Trumpi «kapituleerumise» pärast Putinile.

John Brennan, kes oli Luure Keskagentuuri (CIA) juht aastatel 2013-2017, märkis, et president Trumpi tegevus Helsingi pressikonverentsil ulatus reetlikkuseni.

Aastatel 2010-2017 USA luurekoordinaatoriks olnud James Clapper nimetas Trumpi tegevust «uskumatuks kapituleerumiseks».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles