Kooleraga kimpus Zimbabwe palus rahvusvahelist abi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poliitilise ebastabiilsuse, hüperinflatsiooni, kristlaste ja moslemite vahel puhkenud rahutuste, marodööritsevate sõdurite ja korrumpeerunud ametnike kõrval peab Zimbabwe hakkama saama ka puhkenud koolerapuhanguga.


Zimbabwe päevaleht Herald viitas kohalikele tervishoiuametnikele, kelle teatel on koolera võtnud riigis epideemia mõõtmed, sest on nõudnud juba enam kui poole tuhande inimese elu, vahendas AFP.

ÜRO ametlike andmete järgi on riigis koolera tagajärjel surnud 565 ja nakatunud enam kui 12 500 inimest, kuid olukorra teeb veel keerulisemaks asjaolu, et riigi tervishoiutöötajad alustasid streiki.

Sadakond vihast tervishoiutöötajat ja ametiühingute liiget avaldas eile pealinnas Harares valitsuse tegevusetuse vastu meelt ning nõudis suuremat töötasu. Zimbabwe märulipolitsei oli sunnitud meeleavaldajad laiali ajama, sest umbes paarkümmend protestijat marssis riigi keskpanka. Ametiühingute teatel vahistati 69 meeleavaldajat, kuid politsei pole intsidenti veel ametlikult kommenteeriunud, vahendas Reuters.

«Meie keskhaiglad ei toimi. Meie personal pole motiveeritud ja me vajame teie abi, tagamaks, et nad [tervishoiutöötajad] tuleksid uuesti tööle ja meie tervishoiusüsteem taastuks,» ütles tervishoiuminister David Parirenyatwa, kelle teatel kuulutas valitsus eile ametlikult välja koolerapuhangu.

Tervishoiuministri kinnitusel aitaks rahvusvaheline hädaabi leevendada riigi rasket sotsiaalmajanduslikku olukorda, mis soodustab veelgi suremust. Lisaks vajab riik hädasti puhast joogivett, ravimeid, meditsiiniseadmeid ja toitu, et ravimipuuduses haiglad saaksid taas tööd alustada.

Zimbabwe tervishoiutöötajate streik on teinud murelikuks ka Zimbabwest lõunas asuva naaberriigi Lõuna-Aafrika Vabariigi elanikud, sest viimaste teadete kohaselt on ohtlik nakkushaigus juba levinud ka nende territooriumile. Peamiselt on koolera levinud koos zimbabwelastega, kes on põgenenud arstiabi saamiseks LAVi.

Koolera levikut LAVi kinnitasid ka eelmisel nädalal kahe riigi vahel kulgevast Limpopo jõest võetud proovid, mis osutusid koolera suhtes positiivseks.

Koolera on ohtlik soolte nakkushaigus, mis põhjustab inimestel vedeliku ja soola kaotust, tuues endaga kaasa lihaskrampe ja põhjustades mõningatel juhtudel surma. Koolera peamised haigusnähud on kõhulahtisus, üldine nõrkustunne ja oksendamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles