LAVi piiskop võrdles Mugabet Hitleriga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe president Robert Mugabe.
Zimbabwe president Robert Mugabe. Foto: AFP / Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi anglikaani kiriku piiskop võrdles Zimbabwe presidenti Robert Mugebet natsionaalsotsialistliku Saksamaa diktaatori Adolf Hitleriga.


Pretoria piiskop Joe Seoka hinnangul on Mugabe «südametunnistusta mõrtsukas» ja ta kutsus kirikuid üles palvetama Mugabe võimult kõrvaldamise eest, vahendas LAVi uudisteagentuuri teadet BBC News.

Nädala alguses ütles Ühendriikide president George W. Bush, et Mugabel on aeg ametist lahkuda ja ta kutsus Aafrika riike üles «türannia lõpetama». Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy kutsus Zimbabwe riigipead võimust loobuma ja Ühendkuningriigi peaminister Gordon Brown andis mõista, et maailm peab ühehäälselt nõudma praeguse «vereplekilise režiimi» lõppemist.

Neljapäeval teatas Mugabe, et riigis leviv kooleraepideemia on suudetud peatada, kuid maailmaorganisatsiooni erinevad agentuurid lükkasid selle teate ümber. Lisaks kuulutas Zimbabwe naaberriik LAV kahe riigi vahelisel piiril välja eriolukorra, et koolera levikut pidurdada.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) andmetel on koolera nõudnud juba 792 inimese elu, vahendas AFP.

28 aastat Zimbabwet juhtinud Mugabe süüdistas lääneriike koolera kasutamist vabandusena, et riiki sisse tungida ja teda troonilt tõugata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles