Kurdid taotlevad kõnelustel valitsusega detsentraliseeritud Süüriat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Demokraatlike Jõudude liikmed.
Süüria Demokraatlike Jõudude liikmed. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

USA toetatud Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) tahavad läbirääkimistel Damaskuses kava Süüria detsentraliseerimiseks, teatas allianss täna.

Kurdide enamusega alliansi poliitilise tiiva delegatsioon arutas president Bashar al-Assadi režiimi ametnikega nende piirkondade tulevikku, mille SDF on riigi põhja- ja kirdeosas enda kontrolli alla võtnud ja seal autonoomsed administratsioonid loonud.

SDF jõudis esimeses kõnelustevoorus valitsusega kokkuleppele ühiskomisjonide loomises suuremate teemade lahendamiseks, teatas liit täna.

Eesmärgiks on luua alus laiemaks ja põhjalikumaks dialoogiks, teatas SDF-i poliitiline haru Süüria Demokraatlik Nõukogu. Samuti tuleb nõukogu sõnul luua kava, mis viib demokraatliku ja detsentraliseeritud Süüriani.

Süüria valitsusväed tõmbusid tagasi kurdide enamusega regioonidest 2012. aastal, kodusõja algfaasis. Kurdi võimud kasutasid võimalust ning rajasid piirkondades oma administratsioonid. Aastal 2016 lõid kurdid Süüria põhjaosas Šveitsi eeskujul nõndanimetatud kantonid.

Eelmise aasta lõpus sõnas Süüria välisminister Walid Muallem, et teatud kujul autonoomia üle kurdide territooriumidel võib kõnelusi pidada. Mais ütles Süüria president Bashar al-Assad, et valitsus on avatud kõnelusteks SDF-iga.

SDF pole täpsustanud, millal peaks algama kõneluste järgmine voor.

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmeil kontrollib SDF Süüriast 27 protsenti. Selle käes pole mitte üksnes kurdide enamusega alad Türgi piiri lähedal, vaid ka araablaste enamusega Raqqa linn, mis oli varem äärmusrühmituse Islamiriik (IS) de facto pealinn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles