Ladina-Ameerika riigipead soovivad Kuuba sanktsioonide tühistamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ladina-Ameerika ja Kariibi mere maade riigipead.
Ladina-Ameerika ja Kariibi mere maade riigipead. Foto: Reuters / Scanpix

Brasiilias kohtunud Ladina-Ameerika riikide juhid soovivad, et jaanuaris Ühendriikide presidendikohustusi täitma asuv Barack Obama lõpetaks aastakümneid kestnud Kuuba kaubandusembargo.


Ühtlasi võeti Kuuba ka ametlikult Ladina-Ameerika ja Kariibi mere riike koondava Rio grupi liikmeks, vahendas BBC News.

«Kuuba naaseb sinna, kuhu ta on alati kuulunud,» ütles Venezuela vasakpoolne president Hugo Chávez.

Analüütikute sõnul on Kuuba ühinemine 23-liikmelise Ladina-Ameerika kaubandusorganisatsiooniga löök Ühendriikidele, kes on kommunistlikku saareriiki püüdnud aastakümneid isoleerida. Näiteks pole USA siiani tühistanud Kuuba toodetele kehtestatud kaubandusembargot, mis kehtib alates 1962. aastast.

Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva avaldas Costa do Sauipesi kuurortlinnas toimunud kohtumisel lootust, et Obama administratsioon toob muutuse USA ning Ladina-Ameerika ja Kariibi mere maade vahelistesse suhetesse.

Brasiilia presidendi sõnul pole Kuuba kaubandusembargol enam mingit poliitilist ega ka majanduslikku mõtet.

Kuuba liidri Raúl Castro sõnul ei kavatse riik ühineda Ameerika Riikide Organisatsiooniga (OAS), kust saareriik 1962. aastal välja heideti. Sellele vaatamata on ta valmis kohtuma Ühendriikide tulevase riigipeaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles