Iraani välisminister: Euroopa peab tuumaleppe päästmiseks maksma (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif. Foto: Atta Kenare / AFP / Scanpix

Euroopa ei ole veel näidanud valmidust maksta vastuhaku eest Washingtonile, et päästa tuumalepe, ütles Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif täna.

Zarifi sõnul on Euroopa valitsused teinud ettepanekuid, kuidas säilitada nafta- ja pangandussidemed Iraaniga ka pärast seda, kui USA sanktsioonide teine etapp novembris jõustub.

Need ettepanekud on aga pigem positsioonide teatavakstegemine kui praktilised meetmed, sõnas välisminister Iraani noorte ajakirjanike klubi veebilehel.

«Nad on küll edasi liikunud, aga meie arvates ei ole Euroopa veel valmis (USA-le vastuhaku) hinda maksma.»

USA president lahkus mais 2015. aastal Iraaniga sõlmitud tuumaleppest ja taastas sanktsioonid, mille esimene järk hakkas kehtima augusti algul. Sanktsioonid puudutavad ka Iraaniga äri ajavaid riike.

Sanktsioonide teine etapp, mis on suunatud Iraani naftatööstuse ja pangandussidemete vastu, algab 5. novembril.

Euroopa on lubanud jätkata Teheranile tuumaleppes ette nähtud hüvede tagamist, kuid paljud suurfirmad on USA trahve peljates siiski Iraanist lahkunud.

«Iraanil on võimalik Euroopa poliitilisele tahtele vastata, kui sellega kaasnevad praktilised sammud,» ütles Zarif.

«Eurooplased ütlevad, et JCPOA (tuumalepe) on nende jaoks julgeolekusaavutus. Loomulikult peab iga riik oma julgeolekusse investeerima ja selle hinda maksma,» lisas Iraani välisminister ja ütles, et Euroopalt oodatakse tasu juba lähikuudel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles