USA kongressi komitee toetas osade Vene-juurdluse usutluste avaldamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide Kongress peab oma istungeid pealinnas Washingtonis asuvas Kapitooliumis.
Ameerika Ühendriikide Kongress peab oma istungeid pealinnas Washingtonis asuvas Kapitooliumis. Foto: SGSAN / ZUMAPRESS.com / MEGA / Scanpix

USA esindajatekoja luurekomitee hääletas reedel komitee Venemaa-juurdlust puudutava enam kui 50 intervjuu protokolli avalikustamise poolt.

Teiste seas avalikustatakse komitee intervjuud president Donald Trumpi vanima poja Donald Trump juuniori, Trumpi väimehe Jared Kushneri, presidendi endise kommunikatsioonijuhi Hope Hicksi ja endise ihukaitsja Keith Schilleriga. Lisaks avalikustatakse veel intervjuud kümnete teistega, kokku 53 isikuga, kuid mitte kõik nendega peetud vestlused.

Mõned kõige tähtsamad protokollid, kokku kuus, jäetakse avalikustamata, sõnas komitee demokraadist liige Adam Schiff. Nende seas on intervjuud USA luureagentuuride juhtidega.

Luurekomitee lõpetas oma juurdluse ning esitas oma raporti varem sel aastal. Vabariiklaste enamusega komitee raportis jõuti seisukohale, et Donald Trumpi valimiskampaania ja Venemaa vahel ei olnud 2016. aasta presidendivalimistel kokkumängu. Komitee demokraadid raportit heaks ei kiitnud.

Protokollid vaatab nüüd üle riikliku luurekoordinaatori (DNI) kantselei ja langetab otsuse avalikustamise kohta. Üheksakümmend protsenti intervjuudest ei sisalda salastatud informatsiooni, sõnas Schiff.

USA luurekogukonna hinnangul sekkus Venemaa ulatusliku küber- ja desinformatsioonirünnakute kampaaniaga 2016. aasta presidendivalimistesse, et kahjustada demokraatide kandidaati Hillary Clintonit ja aidata vabariiklast Donald Trumpi.

Eriprokurör Robert Mueller uurib Venemaa sekkumist USA  2016. aasta presidendivalimistesse, Trumpi kampaaniameeskonna võimaliku kokkumängu Venemaaga ja seda, kas Trump takistas 2017. aasta mais Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktorit James Comeyt vallandades õigusemõistmist. Enne eriprokuröri uuris Venemaa sekkumist FBI.

Venemaa sekkumise suhtes on viinud eraldiseisva juurdlus läbi nii esindajatekoja kui ka senati õiguskomitee. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles